min

Tags in dit artikel

,

Microsoft en diverse grote hardwareleveranciers hebben plannen om van de personal computer een digitaal ontspanningscentrum te maken. Van tv kijken tot internetten, alles moet kunnen met de nieuwe combinatie van hard- en software. De apparaten zullen gaan draaien op een nieuwe versie van Windows XP Media Center.

In de dinsdag gelanceerde, nieuwe versie van XP Media Center zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo zou het systeem inmiddels stabieler zijn, waardoor het bekende blauwe scherm bijvoorbeeld niet zal optreden tijdens het bekijken van een voetbalwedstrijd. Een jaar geleden introduceerde Microsoft de eerste versie van de Media Center-software. Op basis van Windows XP Media Center en de bijbehorende hardware kunnen andere bedrijven online diensten aanbieden zoals videospelletjes, films en digitale muziek. Bovendien kunnen gebruikers met hun apparaat zogezegd tv kijken, foto’s bekijken, dvd’s draaien en surfen over internet.

Het geheel wordt, net als de huidige versie van Windows XP Media Center, geleverd met een afstandsbediening. Dit geeft aan dat Microsoft er veel aan gelegen is om de personal computer van de zolder- of studeerkamer in de woonkamer te krijgen. Dell en Sony hebben intussen aangegeven ook hardware te gaan ontwikkelen voor de nieuwe software. Gateway, HP, Toshiba en Samsung deden dit al langer. Entertainment-bedrijven als Napster, CinemaNow en Movielink gaan online diensten aanbieden voor het platform.

Helemaal nieuw is het initiatief voor een multimediaal pc-platform niet. De Amerikaanse computerbouwer Apple noemt z’n producten al jaren het ‘knooppunt’ in de digitale lifestyle, waarop de meest uiteenlopende elektronische apparatuur direct kan worden aangesloten. Bovendien leverde Apple al een jaar of acht geleden multimedia-pc’s met onder meer een tv-aansluiting.