Microsoft heeft al een aantal keren geprobeerd uw huiskamer te veroveren, maar deze pogingen waren niet altijd succesvol. De Xbox bijvoorbeeld, moest het afleggen tegen de concurrent Playstation. WebTV en UltimateTV, flopten. Maar met Windows XP Media Center Edition probeert Microsoft audio en video te integreren in de high-end pc. Media Center Edition, heeft zijn debuut onlangs al gemaakt in Amerika op de pc’s van HP. Plannen om de toestellen in Europa in te voeren zijn er voorlopig nog niet, maar deze pc’s zijn intrigerend genoeg om er nu al aandacht aan te besteden…

Het concept achter de XP Media Center Edition, sluit aan bij bestaande oplossingen als ShowShifter, SnapStream en PowerVCR. De pc word met concepten als deze, veranderd in een soort digitale videorecorder, die alle soorten media kan aanmaken, afspelen en beheren. De verklaring voor het feit dat de oplossing gebundeld op de markt verschijnt heeft te maken met het feit dat Windows XP Media Center Edition over de nodige gespecialiseerde hardware moet beschikken.

Een degelijke hardwareconfiguratie voor de XP Media Center Edition, zal bestaan uit, een goede grafische kaart en geluidskaart en een sneller processor. Daarbij hoort de Microsoft Media Center-software, een tv-tunerkaart (met meerdere inputs en outputs), een Personal Video Recorder-kaart (PVR) en een online programmagids. Een afstandsbediening zal worden bijgeleverd, met maar liefts 42 knoppen, waar sloten voor geheugenkaarten en sneltoetsen voor de Media Center functies.

De prijs is tot dusver nog onbekend, doordat het sterk afhankelijk is van de producent.