2min Devices

Maxtor: ‘Mogelijk nieuwe generatie harde schijven’

Maxtor: ‘Mogelijk nieuwe generatie harde schijven’Hardwaremaker Maxtor gelooft dat het in staat is om een nieuwe generatie harde schijven te ontwikkelen. Hiermee zouden in de toekomst de kosten voor opslag van gegevens omlaag kunnen. Maxtor-onderdeel MMC Technology gelooft dat de industrie in 2005 zal zijn overgestapt op een nieuwe manier van opslag met de naam ‘perpetual recording’, oftewel een verticale ordening van magnetische deeltjes op de schijf. Perpendicular recording bestaat eruit dat de magnetische deeltjes op de harddisk, die in de loop der jaren steeds dichter op elkaar zijn gezet, op een verticale manier op de disk komen te staan. Hierdoor wordt veel ruimte op de schijf gewonnen.

Maxtor: ‘Mogelijk nieuwe generatie harde schijven’

Onderzoekers hadden evenwel een zachte onderlaag van de schijf nodig om de magnetische deeltjes rechtop te houden. Aanvankelijk dacht men bij Maxtor dat een laag van 400 nanometer nodig zou zijn, waardoor het schijfmechanisme geheel zou moeten worden aangepast. Maar verder onderzoek gaf aan dat 200 nm of minder al genoeg is, wat het eenvoudiger maakt om de huidige technieken te blijven gebruiken.

De snelheid waarmee de maximale opslagruimte groeit is gedurende de loop der jaren telkens sterk veranderd. In de jaren negentig groeide de capaciteit per vierkante inch schijfruimte met 25 procent per jaar, vanaf de eeuwisseling verdubbelde de capaciteit per jaar. "Nu verdubbelt de capaciteit niet meer", aldus Ken Johnson van de onderzoeksafdeling van MMC. "We zijn nu bij 80 gigabyte per schijfplaat, maar niemand kondigt nog een 160 gigabyte plaat aan."