2min

Tags in dit artikel

,

In Amerika is recentelijk de merknaam Lindows.com verboden. Voor de Nederlandse markt lijkt dit echter niets uit te gaan maken. Hoewel in het vonnis van de rechter ook genoemd werd dat Nederlandse distributeurs/importeurs niet meer vanuit de V.S. mochten inkopen hebben de Nederlandes bedrijven een andere oplossing gevonden.

Menso de Jong, van webwinkel Mensys verklaarde tegenover WebWereld: "We zullen alleen niet meer rechtstreeks in de VS inkopen, maar via Duitsland of zo". Verder meent hij dat de Nederlandse consument niks zal merken van het vonnis in Amerika, en dat men gewoon Lindows kan blijven kopen.

Erik Vollebregt, van advocatenkantoor Clifford Chance, zegt het volgende: "In principe kan de verkoop via de distributeurs blijven doorgaan. Microsoft kan dan kiezen om ze allemaal apart aan te klagen of het bedrijf stopt met het leveren van eigen softwarepakketten aan die distributeurs om op pc’s te verkopen."

Afgelopen donderdag oordeelde een Nederlandse rechter dat de merknamen Lindows, Lindows.com en LindowsOS verboden zijn in Nederland, omdat ze inbreuk maken op het merkrecht dat Microsoft heeft op Windows. De rechter vond ook dat internetters uit de Benelux de toegang tot Lindows.com ontzegt moest worden. "Een verbod op de naam kan ik me dan nog voorstellen, maar internetters afschermen van de informatie op de website, gaat te ver", aldus Menso de Jong.

Overigens is de strijd nog niet gestreden, of Lindows in Nederland toch voort kan leven hangt vooral af van de uitspraak die op 1 maart dit jaar gedaan zal worden in de V.S. Als Lindows verboden wordt zal het in Nederland ook moeten verdwijnen.