min

Tags in dit artikel

, ,

KPN gaat in juni 2004 de eerste diensten aanbieden over zijn nieuwe UMTS-netwerken. Als eerste zullen zakelijke klanten in Duitsland hiervan profiteren, waar KPN-dochter E-Plus snelle mobiele toegang tot internet en intranet zal bieden. Voor zakelijke klanten in Nederland is het in juli zover. Op UMTS gebaseerde diensten voor Nederlandse en Duitse consumenten volgen in de zomer. De introductie van diensten over UMTS in België zal later volgen.

Mobiele datadiensten bieden duidelijke voordelen voor zakelijke gebruikers, omdat ze personeel in staat stellen om hun werkzaamheden sneller en efficiënter buiten het kantoor of de werkplek uit te voeren, altijd en overal. Voor bedrijven en instellingen kan dit resulteren in verbetering van werkprocessen, kostenbesparing en meer inkomsten. Bestaande diensten voor zakelijke klanten van KPN en E-Plus zullen worden verrijkt met UMTS-compatibiliteit. KPN biedt zakelijke klanten in eerste instantie een PC-kaart die gebruikers met een laptop mobiele toegang verschaft tot internet of bedrijfsnetwerken bij snelheden tot 384 kbps.

Ook de dienstverlening van consumenten gaat er met de komst van UMTS op vooruit. Diensten krijgen een extra visuele dimensie. Met de komst van videotelefonie kunnen bellers elkaar ook zien. Video-messaging maakt het mogelijk om bewegende beelden te verzenden en te ontvangen. Dankzij de hogere verbindingssnelheden wordt i-mode nog gebruiksvriendelijker en boeiender, met nieuwe en verbeterde content zoals het downloaden van videobeelden en video-streaming. KPN verwacht deze zomer de eerste diensten over UMTS voor de consument te introduceren, zowel in Nederland als in Duitsland. De precieze startdatum hangt af van de beschikbaarheid van geschikte handsets.

Eind 2004 zal het UMTS-netwerk van E-Plus in Duitsland naar verwachting ruim 300 steden omvatten, waaronder alle steden met meer dan 300.000 inwoners. In Nederland zal KPN UMTS-dekking bieden in zo’n 40 grote steden, evenals de grote verkeersaders in de Randstad. KPN zal de netwerken steeds verder uitbouwen. Van 2003 tot en met 2005 investeert KPN ca. 1,4 miljard euro in zijn UMTS-netwerken.