KPN gaat in juli van start met diensten over zijn nieuwe UMTS netwerk. Laptop gebruikers zullen hier als eerste van profiteren met de introductie van de KPN Mobile Connect Card op 15 juli. KPN brengt de eerste UMTS toestellen en diensten voor consumenten pas in september op de markt. Door het gebruik van Wi-Fi te integreren in de dienstverlening beschikken laptop gebruikers altijd over de beste verbinding. Als eerste operator in Nederland biedt KPN onbeperkt gebruik van UMTS en GPRS met de KPN Mobile Connect Card voor één vast bedrag van EUR 75 per maand (Er wordt een zogenaamde fair use policy gehanteerd, wat bij de KPN uit komt op 1GB dataverkeer per maand).

KPN Mobile Connect Card
KPN maakt mobiel werken aangenamer en productiever met de introductie van de eerste diensten voor zakelijke gebruikers over het nieuwe UMTS netwerk. Vanaf 15 juli is de nieuwe KPN Mobile Connect Card verkrijgbaar. Met deze insteekkaart krijgen laptop gebruikers mobiele toegang tot het internet of het bedrijfsnetwerk bij snelheden tot 384 kbps, ruim zes keer sneller dan het bestaande GPRS netwerk. Het versturen en ontvangen van e-mail berichten, zelfs met grote bijlagen, gaat in een rap tempo. Websites verschijnen snel op het scherm, en het raadplegen van documenten, presentaties en spreadsheets of andere applicaties op het eigen bedrijfsnetwerk verloopt voor de gebruiker veel vlotter.

Videotelefonie en verbeterde i-mode diensten
Voor de consument betekent UMTS een sprong vooruit. Diensten worden sneller en daardoor meer comfortabel en krijgen bovendien een extra visuele dimensie. Met de komst van videotelefonie kunnen bellers elkaar ook zien tijdens een gesprek. Dankzij verregaande integratie van het mobiele toestel met het internet wordt het zelfs mogelijk om een videogesprek te houden met iemand achter een gewone PC met webcam – waar hij ook zit, in binnen- of buitenland. Met UMTS is het ook mogelijk om scherpe foto’s en video’s snel te versturen of ontvangen. i-mode wordt dankzij de hogere verbindingssnelheid nog gebruiksvriendelijker en boeiender. Zo kunnen gebruikers snel hoogwaardige videobeelden en muziekclips downloaden en wordt zelfs live televisie kijken mogelijk. Daarnaast wordt het mogelijk om tegelijk te bellen en i-mode te gebruiken. Geselecteerde KPN klanten zijn nu aan de slag om UMTS toestellen en diensten uitgebreid te testen in de dagelijkse praktijk. KPN brengt in september de eerste UMTS telefoontoestellen voor consumenten op de markt.

Altijd de beste verbinding met UMTS, GPRS en Wi-Fi Naast de mobiele GPRS en UMTS netwerken worden op een toenemend aantal locaties draadloze breedband Wi-Fi verbindingen aangeboden, zoals in kantoorpanden en op zogenoemde ‘hotspots’ op publieke locaties zoals luchthavens, hotels, vergadercentra en pleinen. Iedereen met de KPN Mobile Connect Card kan gebruik maken van ruim 250 publieke Wi-Fi hotspots in Nederland en meer dan 3500 in het buitenland. De kosten voor het gebruik worden gewoon gefactureerd via de mobiele telefoonnota. Door het gebruik van Wi-Fi te integreren in de dienstverlening beschikken KPN klanten altijd over de beste draadloze verbinding.

Cees van den Heijkant, Algemeen Directeur KPN Mobiel Nederland, zegt: "De klant hoeft zich bij KPN niet te verdiepen in de techniek. Hij kan zich volledig concentreren op wat hij ermee kan doen. Met KPN kan je overal breedband online zijn, thuis, op kantoor en nu ook onderweg. Naast meer gemak en comfort voor gebruikers betekent dit dat bedrijven en andere organisaties efficiënter en effectiever kunnen opereren."

Vast bedrag
De kosten voor GPRS en UMTS worden verrekend op basis van de hoeveelheid verstuurde en ontvangen informatie, ofwel het aantal verbruikte Megabytes (MB). KPN biedt verschillende opties. Als eerste operator in Nederland biedt KPN een zogenoemde ‘flat fee’ voor mobiele data. Hiermee kunnen gebruikers van de KPN Mobile Connect Card onbeperkt online zijn via GPRS en UMTS voor één vast bedrag van EUR 75 per maand, ideaal voor grootgebruikers. Naast de ‘flat fee’ kunnen klanten ook kiezen uit verschillende databundels, variërend in grootte van 5 tot 50 MB per maand. Hoe groter de bundel, des te voordeliger het tarief per MB. Ook bestaat de mogelijkheid om per verbruikte MB te betalen, zonder verdere maandelijkse kosten. De kosten voor Wi-Fi verbindingen op publieke hotspots worden apart verrekend en gaan per minuut. Voor mensen die er veel gebruik van maken biedt KPN ook een ‘Wi-Fi Onderweg’ bundel aan met 1000 Wi-Fi minuten per maand voor EUR 19,95. De KPN Mobile Connect Card is vanaf EUR 185 verkrijgbaar bij onder andere Primafoon en Mobile Business Center.

Direct al UMTS dekking voor 30% van de bevolking
Het UMTS netwerk van KPN wordt geleidelijk uitgerold, om te beginnen daar waar veel mensen wonen en werken. Op het moment van introductie op 15 juli biedt het netwerk dekking in circa circa 50 woon50 plaatsendoor heel Nederland, waarvan het grootste deel in de Randstad. Het biedt tevens dekking langs de belangrijkste doorgaande autosnelwegen en een aantal spoorwegen tussen de grote steden in de Randstad. KPN bereikt daarmee direct al ongeveer 30% van de bevolking. Buiten het UMTS dekkingsgebied schakelen de diensten automatisch over op het landelijk dekkend GPRS netwerk. Het UMTS netwerk wordt steeds verder uitgebreid; aan het eind van dit jaar zal de dekking naar verwachting 40% bedragen. Het tempo van de verdere uitbouw van het netwerk wordt bepaald door de ontwikkelingen op de markt, waarbij uiteraard voldaan wordt aan de verplichtingen uit hoofde van de UMTS licentie.

Nieuwe toepassingen bieden voordelen voor publieke en zorgsector Mobiele datadiensten bieden duidelijke voordelen omdat ze personeel in staat stellen om hun werkzaamheden sneller en efficiënter buiten het kantoor of de werkplek uit te voeren. Voor bedrijven en andere organisaties kan dit resulteren in verbetering van de werkprocessen, kostenbesparing en meer inkomsten. Dankzij de bandbreedte van UMTS nemen deze voordelen toe. "KPN is van mening dat mobiele dataoplossingen niet alleen de slagkracht van ondernemingen in Nederland kunnen verhogen, maar ook dat zij voordelen bieden voor de maatschappij. Wij zijn al actief betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs," aldus Van den Heijkant. KPN werkt samen met het AMC in Amsterdam aan het MICU-project (Mobile Intensive Care Unit). Dit heeft als doel om het transport van intensive care patiënten tussen ziekenhuizen met een IC-ambulance door extra supervisie-op-afstand veiliger te maken. Daarnaast is KPN betrokken bij het initiatief SaferesQ, dat als doel heeft om hulpdiensten, met de brandweer voorop, overal draadloos en onmiddellijk van voertuiggegevens te kunnen voorzien. Dit komt ten goede aan het veilig en snel bevrijden van beknelde verkeersslachtoffers na een ongeval op de weg.