1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel is van plan zijn nieuwe Dothan processor een nieuw soort typeaanduiding te geven. Waarschijnlijk zal de ‘Dothan’ Pentium M 700 gaan heten.

Intel gaat al zijn 90 nm desktop en mobiele Pentium- en Celeron-processors aanduiden met drie serie nummers. Dat worden de 300, 500 en 700. Deze nieuwe aanduiding moet de kloksnelheidsaanduiding gaan vervangen. De kloksnelheid is tegenwoordig namelijk steeds minder belangrijk. De nieuwe technieken laten een processor soms met een lagere kloksnelheid beter presteren. Een voorbeeld is de Pentium-M processor die in de mobiele Centrino-oplossingen wordt gebruikt.

Volgens Intel worden de nieuwe aanduidingen al in het volgende kwartaal ingevoerd. De Prescott Pentium 4 2,8 Ghz gaat de P4 520 heten, de 3 Ghz versie wordt 530 en de 3,2 Ghz versie wordt 540.

Celerons worden een onderdeel van de 300-serie en de Pentium-M modellen komen in de 700-serie.

In de nieuwe aanduiding wordt rekening gehouden met de kloksnelheid, de snelheid van de FSB, de hoeveelheid cache, hyperthreading en andere eigenschappen van de processor.

AMD heeft een vergelijkbare naamgeving voor de Opteron-reeks. Dat zijn de 200-, 400- en 800-serie. AMD gebruikt voor de Athlon XP en 64 ook een zogenaamde performance rating.