min

Tags in dit artikel

, , ,

Zoals algemeen wel bekend is, verkoopt Intel haar CPU’s in een Boxed en in een Trayed versie. Nu is Intel volgens The Inquirer van plan om haar nieuwe Prescott’s in twee versies te gaan verkopen, te weten een Value performance (A) en Universal performance (B). De Prescott zal worden uitgebracht op de nog te releasen Socket 775, welke de huidige Socket 478 zal gaan vervangen op langere termijn.

Het idee erachter is om socket 478 (met meerdere processor cores die er gebruik van maken) te reduceren naar Socket 775, van welk slechts twee core versies gebruik zullen maken, namelijk Prescott A en B. De consument kan met deze twee versies kiezen tussen versie A, welke 84 watt verstookt ten koste van performance en versie B, welke 115 watt verstookt ten bate van de performance. Binnen de typenummers zullen de types alleen uit elkaar te halen zijn door de toevoeging 04A of 04B, welke als een hologram op de chip wordt geperst. Of dit haalbaar is, is momenteel nog onduidelijk, maar Intel streeft er wel naar om de twee chips op deze wijze van elkaar te laten verschillen.

Een label op de verpakking zou volgens The Inquirer er als volgt uit kunnen zien:
Pentium 4 550 [frequentie] [FSB] [L2 cache size] 04[core type, A/B]. Alle moederborden zullen hoogstwaarschijnlijk met behulp van een sticker uitdrukken welke core-type er ondersteund wordt. Dit heeft voor de consument als gevolg dat er extra aandachtig moet worden gekeken naar welke CPU bij welk moederbord hoort. Men kan dus bij wijze van spreken niet meer elke Socket 478 Processor op een Socket 478 moederbord installeren en laten draaien, aangezien de instructies en het stroomverbruik per core dusdanig verschillen, dat uitwisseling bijna onmogelijk geacht wordt.

Afgezien van de problematiek voor de consument zal er voor de retailers en groothandelaars ook een logistiek probleem ontstaan, aangezien de twee versies uit elkaar gehouden moeten worden bij assemblage en verkoop. Daarnaast zal er binnen de publiciteitscampagne en reclame van Intel ook duidelijk een verschil tussen de twee versies moeten worden duidelijk gemaakt, dat zou anders voor een hoop problemen kunnen zorgen.

In zijn totaal gezien lijkt het uitbrengen van twee versies eerder een daad van wanhoop dan een uitgedachte actie. Dit vooral gezien de recente geruchten dat Intel het stroomverbruik van haar Prescott CPU’s maar niet onder de knie scheen te krijgen. Het uitbrengen van twee versies, waarvan er een op bepaalde punten haast wel geknepen moet zijn is dan ook een redelijk logische stap. Marketingtechnisch gezien een goede, maar gezien het verleden van de Prescott lijkt het eerder een uitvlucht dan een oplossing.