2min

Tags in dit artikel

, , ,

De afgelopen weken heeft Intel een aardige hoeveelheid informatie uitgebracht over de toekomst van de Pentium 4. Daarvan hier een korte samenvatting.

Om te beginnen hebben de mannen van Intel besloten de Socket 478 langer aan te houden. De reden daarvoor is waarschijnlijk problemen met DDR2-productie. Om te zorgen dat de introductie van de Socket T ook het einde is van DDR1 zullen die twee in gelijke mate aanwezig moeten zijn bij introductie. Als de prijzen van DDR2 te hoog zijn, zal het merendeel kiezen voor een DDR1-moederbord en dat is niet wat Intel wil zien.

De 478-range wordt uitgebreid met Prescott based CPU’s op 3,6 en 3,8GHz. Daarnaast komt er een 3,6GHz Extreme Edition processor voor deze socket.

Naast dit eigenlijk vrij voorspelbare nieuws kwam Intel ook met verrassendere nieuwtjes. Zo is besloten de Northwood core ook naar de Socket T te brengen, in de vorm van instapmodellen van 2,8 tot 3,2GHz. Aangezien de Prescott veel goedkoper te produceren is dan de Northwood kan dit eigenlijk maar één ding betekenen: Intel heeft Northwoods ‘over’. En dat betekent in hardwareland meestal prijsverlagingen.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt zal de 4GHz-grens dit jaar niet meer worden doorbroken: de Pentium 4 580 staat voor het eerste kwartaal van 2005 in de planning. De 3,6 (560) en 3,8GHz (570) zullen nog wel dit jaar verschijnen. Net als twee nieuwe Extreme Editions, geklokt op 3200 en 3466MHz gekoppeld aan een 1066MHz FSB. Volgend jaar zal een EE op 3,73GHz volgen.

Naast deze 32-bits processors zal Intel ook een serie processors met de EM64T technologie introduceren. Deze gaan ‘Pentium 4F’ heten. Vreemd genoeg heeft Intel besloten deze processors weer gewoon bij kloksnelheid te gaan omschrijven in plaats van ze volgens het nieuwe systeem van naamgeving een rating mee te geven. Dit jaar verschijnen de 3,6 en 3,8GHz-versies, volgend jaar stoot Intel door richting 4GHz.