min

Tags in dit artikel

,

Zondag 23 maart berichtte de BBC dat een RAF Tornado (zie plaatje) was neergehaald door een Amerikaanse raket waarbij twee bemanningsleden, de piloot en navigator, om het leven kwamen. De Engelse minister van defensie, Ivor Caplin, heeft nu toegegeven dat dit ongeluk is veroorzaakt door een "system error".

In een geschreven verklaring vermeldde Caplin dat er verscheidene oorzaken waren voor de dood van Flt Lt Kevin Main en Flt Lt David Williams. "Net als bij de meeste vliegtuigongelukken was er geen op zichzelf staande oorzaak. De onderzoekscommissie heeft de oorzaken van dit tragische ongeval weten te achterhalen en heeft de verschillende factoren die ertoe hebben geleid gekenmerkt."

Een van die factoren was een fout in het "identification friend or foe" (IFF) systeem van het vliegtuig (systeem dat vaststelt of een object vriendelijk of vijandig is). Daarnaast ging er iets mis in de "wide classification criteria" van de raket waardoor die het vliegtuig zag als vijandelijke raket.

Een diepgaand onderzoek "toonde aan dat de troepenmacht van de VS te onervaren is en teveel vertrouwt op technologieën om beslissingen te maken maar geen goede spullen heeft om het vliegtuig te identificeren als een vriendelijk vliegtuig". Er wordt dus teveel vertrouwd op technologieën die niet voldoen.