3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple introduceert vandaag AirPort Express, ’s werelds eerste echt mobiele 802.11g-basisstation dat direct op het stopcontact past voor een draadloze internetverbinding of draadloos printen op een USB-printer. Daarnaast kan het apparaat ook eenvoudig worden meegenomen voor draadloos internet op bijvoorbeeld een hotelkamer via een breedbandverbinding. AirPort Express voorziet in een gecombineerde analoge en digitale geluidsuitvoerpoort die op een stereo-installatie aansluit, en de nieuwe AirTunes-software voor het afspelen van muziek via een netwerk. AirTunes werkt perfect samen met iTunes en biedt een eenvoudige en voordelige manier om iTunes-muziek op een Mac of PC draadloos te streamen naar elke kamer in een huis. AirPort Express is uiterst compact en weegt slechts 190 gram. Het apparaat is geschikt voor Mac én PC en is vanaf begin juli verkrijgbaar voor de uiterst voordelige prijs van 149 euro inclusief BTW.

"AirPort Express is niet alleen het eerste mobiele 802.11g-basisstation ter wereld, dankzij de AirTunes-software kunnen gebruikers nu ook hun iTunes-muziek op elke stereo-installatie in hun huis afspelen – volledig draadloos", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Dit innovatieve Apple product is zowel aantrekkelijk voor notebookgebruikers die overal draadloos willen internetten, als voor muziekliefhebbers die overal in huis via een stereo-installatie naar hun iTunes-muziekcollectie willen luisteren."

Apple was het eerste bedrijf dat op de markt kwam met een eenvoudige en betaalbare manier om draadloos te netwerken. Met het eerste mobiele draadloze basisstation, dat compatibel is met de 802.11g- en 802.11b-standaarden voor draadloze apparatuur, heeft Apple nu opnieuw een primeur. Het AirPort Express-basisstation is bijzonder compact en heeft geen adapter nodig. Het apparaat is dus gemakkelijk op reis mee te nemen. Daardoor is nu zelfs op bijvoorbeeld hotelkamers een draadloze breedbandinternetverbinding eenvoudig te realiseren. AirPort Express is bovendien uitgerust met een ingebouwde gecombineerde digitale en analoge geluidsuitvoerpoort voor aansluiting op een stereo-installatie, een luidsprekersysteem met eigen voeding of het nieuwste digitale 5.1 surround sound-systeem.

AirTunes is een revolutionair nieuw Apple programma voor het uitzenden van muziek via een netwerk. Het programma werkt naadloos samen met iTunes, zowel op Macs als PC’s. Met AirTunes en iTunes is het heel eenvoudig een eigen draadloos muzieknetwerk te realiseren. iTunes 4.6 geeft externe luidsprekers die op de AirPort Express zijn aangesloten automatisch weer in een eenvoudig venstermenu. Zodra het luidsprekersysteem in het venstermenu wordt geselecteerd, streamt AirTunes de iTunes-muziek vanaf de computer draadloos naar het AirPort Express-basisstation. AirTunes codeert de muziek om piraterij tijdens het streamen tegen te gaan. Daarvoor maakt het programma gebruik van de Lossless-compressietechnologie van Apple, zodat volledige cd-kwaliteit is gegarandeerd. Het bereik van AirPort Express bedraagt maximaal 50 meter. Door meerdere AirPort Express-basisstations via draadloze "bridging" aan elkaar te koppelen, wordt het bereik van een muzikaal netwerk nog eens aanzienlijk uitgebreid.

AirPort Express biedt maximaal tien Mac- of PC-gebruikers de mogelijkheid om één ADSL- of kabel-abonnement te delen. Ook is het mogelijk met meerdere computers gebruik te maken van één USB-printer. Dankzij geavanceerde beveiligingsfuncties, waaronder ondersteuning voor WPA (WiFi Protected Access), 128-bits-codering en een ingebouwde firewall, zorgt AirPort Express voor optimale beveiliging van de gegevens op de computers in het netwerk.