2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Jon Lech Johansen, een Noorse hacker, die eerder de codering van dvd’s kraakte, heeft hij nu ook ontdekt hoe de Apple’s Airport Express in elkaar zit. Op de weblog van Johansen publiceerde hij de details van de Airport Express-codering. Deze weblog is tijdelijk niet meer beschikbaar omdat iedereen graag wil weten hoe hij dit gedaan heeft.

JustePort is een programmaatje dat geschreven is door Johansen en dat andere software dan Apple’s iTunes in staat stelt de Airport Express van muziek te voorzien. In juni kwam de Airport Express uit. Dit is een draadloos mooi vormgegeven basisstation, waarme Apple iTunes nauw samenwerkt. Het idee van de Airport Express is dat er een draadloze brug is naar een hifi-installatie. Zodat een hoofdcomputer muziek kan streamen. Deze computer – PC of Apple – moet dan natuurlijk wel beschikken over een WiFi-kaart. Zodra je een Airport Express in een stopcontact steekt krijg direct op zijn iTunes een extra optie. Via een druk op de knop wissel je tussen de audio over de computerspeakers of audio via de Airport Express.

Door de onthulling van de codering van de Airport Express en het programma JustePort is het nog maar een kwestie van tijd voordat andere bekende audio-software de Airport Express kan aanspreken.

Johansen werd in het begin van 2003 vrijgesproken in een lang durende rechtszaak die hem was aangespannen door de Amerikaanse filmindustrie. Johansen is dus al een oude bekende codekraker. Johansen werd door de Amerikaanse filmindustrie aangeklaagd omdat hij had laten zien hoe de codering op dvd’s makkelijk te kraken was. Daardoor vreesde de muziekindustrie een miljardenverlies, maar een Noorse rechtbank oordeelde echter dat Johansen in zijn recht stond. Ook kon Johansen al de kopieerbeveiliging verwijderen uit de muziek die hij gehad in een iTunes-winkel. Daar voor stelde Johansen ook al een programmaatje beschikbaar.