Tijdens het EK in Portugal zal een speciaal computersysteem gebruikt worden voor analyses van de wedstrijden van Oranje en andere deelnemende landenteams.

Het systeem is ontwikkeld door Team Support Systems (TSS) uit Groningen, in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het systeem, Effectivity in Action, bepaalt de effectiviteit van ieder team en iedere voetballer tijdens iedere wedstrijd. De weergave daarvan kan op ieder moment grafisch worden gepresenteerd.

Op dinsdagavond 15 juni wordt Nederland-Duitsland geanalyseerd. De uitkomsten hiervan worden binnen 10 minuten na afloop van de eerste helft en binnen 15 minuten na afloop van de wedstrijd gepresenteerd. Dit gebeurt vanuit het die avond toepasselijk ingerichte ‘zenuwcentrum’ van TSS aan de Kraneweg 12-14 in Groningen.

Naast de wetenschappelijke analytici zijn hierbij prof. Dr. Gerard Sierksma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en directeur Gert Jan Wormmeester van TSS aanwezig. Zij geven een toelichting op de door het computersysteem doorberekende analyseresultaten.

Aanwezige media krijgen die avond de kans alle analyses, grafieken en toelichtingen te gebruiken voor TV, radio, krant, magazine, Internet of andersoortige uitingen. Aan niet-aanwezige maar wel belangstellende media kunnen deze resultaten ook op aanvraag beschikbaar worden gesteld.

Maatwerk-analyses zoals onderlinge vergelijking van verdediging, middenveld, aanval of van individuele spelers zijn tegen betaling beschikbaar. Uiteraard wordt een aantal gegevens en grafieken na afloop van de kraker tussen Nederland en Duitsland ook vermeld op de website http://www.teamsupportsystems.com