1 min

Tags in dit artikel

, ,

Eigenlijk kon je erop wachten: het eerste virus voor smartphones. Op een groot aantal nieuwssites kon je al lezen dat Symbian had ontdekt dat de gekraakte versie van het spel Mosquitos een trojan bevatte. Als deze trojan werd geactiveerd werden er SMS-berichten verstuurd naar telefoonnummers waarvoor iedereen flink moest betalen. Na onderzoek blijkt dit geen trojan virus te zijn maar een codefout. Als het spel gekraakt werd, moest de kopieerbeveiliging zijn werk doen.

Oorspronkelijk hadden de makers van Ojom een bepaalde functie ingebouwd die er voor moest zorgen dat consumenten in het buitenland niet een versie kunnen aanschaffen voor minder geld. Wanneer geconstateerd werd dat het spel in andere regio’s gekocht was, moest de beveiliging er voor zorgen dat er een duur sms-bericht werd verstuurd naar een telefoonnummer. Daarna zou het spel pas vrijgegeven worden. Maar omdat er veel klachten waren van consumenten werd dit uit het spel verwijderd.

De illegale kopie blijkt gewoon nog een versie te zijn met de sms-functie erin. Er is dus geen sprake van een virus. Dit was ook niet op opzet van de verspreiders. Het dure nummer waar de sms-berichten naartoe werden gestuurd is inmiddels buiten werking gesteld door de makers van Mosquitos. Dit betekent dat de sms-jes die nog wel verstuurd worden nu het normale tarief kosten. Wie van dit probleem af wil moet simpelweg de illegale Mosquitos game zien te verwijderen.