1 min Security

GSM steeds kwetsbaarder voor nieuwe virussen

Sinds het eerste kwartaal kunnen we spreken van een keerpunt in de ontwikkeling van mobiele malware. Het gaat immers niet alleen meer om Trojaanse paarden, welke het Symbian OS aantastten, maar nu verschijnen er steeds meer complexe malware. In de eerste drie maanden van dit jaar verschenen er acht Trojans en wormen.

GSM steeds kwetsbaarder voor nieuwe virussenDe nieuwe programmeertalen NET (".MSIL.") en Java (".J2ME.") worden gebruikt voor het schrijven van de mobiele malware. Wormen, zoals Worm.MSIL.Cxover, kunnen mobieltjes besmetten, maar deze weet via ActiveSync ook nog eens de computer te besmetten. Er is één uitzondering die de normale pers haalde. Dit was de Trojan die onder de naam "Flexispy" door het ‘leven’ ging. Deze Trojan kon mobiele bellers realtime afluisteren, telefoongesprekken en SMS-berichten opslaan.

Volgens de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab zitten we aan het begin van een nieuwe generatie malware waar mobiele gebruikers flink mee te maken zullen krijgen. Anti-virusaanbieders en veiligheidsexperts liggen soms ver achter op de snelle ontwikkeling van virussen op het gebied van mobiele telefoons.

Bron:Security.nl