min

Tags in dit artikel

,

Al voordat Service Pack 2 voor Windows XP uit zou komen kwamen er overal berichten vandaan dat er veel nadelen aan de update zouden zitten. Aan deze berichtenstroom lijkt geen einde te komen. Er is alweer een fout ontdekt, ditmaal een slecht geprogrammeerde beveiligingsfunctie.

De beveiligingsfunctie kan door de fouten je computer ongewild laten herstarten. Dat is heel iets anders dan wat het hoort te doen: voorkomen dat er gevaarlijke instructies kunnen worden uitgevoerd. Deze Data Execution Prevention (DEP) techniek van Microsoft wordt ondersteund door de Athlon 64, Opteron en nieuwe Sempron-processors. Ook Intel zal het in de toekomst gaan ondersteunen, maar dat zal pas later gebeuren. Nu heeft alleen de Itanium een soortgelijke beveiliging. Intel had zelf gekozen voor een techniek die het bedrijf Execution Disable noemt, AMD ging eigenlijk voor de No Execute techniek. Microsoft zag echter meer in DEP en heeft die dus in SP2 ingebouwd.

Als je een processor hebt die DEP ondersteund en SP2 hebt dan heb je dus de kans dat je computer regelmatig opnieuw opstart. Heb je dit probleem dan raadt Microsoft je aan om de techniek uit te schakelen. Het probleem wordt volgens Microsoft veroorzaakt door een bestand dat niet van Microsoft zelf is. Het bestand, mpegport.sys , wordt soms geïnstalleerd bij andere software, een voorbeeld is de softwarematige DVD-speler van Sigma Designs Hollywood.

Volgens Microsoft is het bestand “slordig geprogrammeerd”. Hierdoor ontstaan conflicten met de DEP-instructies. Gebruikers hebben dus de keuze tussen DEP uitschakelen of vervangende software zoeken die geen gebruik maakt van mpegport.sys.