2min Devices

XP SP2 ten onrechte ‘veilig’

XP SP2 ten onrechte ‘veilig’De Duitse website PC-WELT heeft ontdekt dat Windows XP na installatie van Service Pack 2 de pc helemaal niet zoveel veiliger is geworden als wordt beloofd door Microsoft. Het gaat voornamelijk om het delen van printers en bestanden. Volgens PC-WELT zijn deze ‘shares’ gewoon te zien door kwaadwillenden, zelfs als het bereik van de ‘shares’ op LAN staat en de firewall van SP2 aanstaat. Dit zou komen doordat de shares na installatie van SP2 om onbekende reden aan de netwerkadapter gekoppeld worden.

"Bij de installatie van SP2 wordt de instelling van de XP-firewall overgenomen. Was de koppeling tussen bestands- en printerdeling voor het lokale netwerk toen actief, dan is die ook na de installatie van SP2 actief. Probleem is dan wel dat die koppeling opeens voor alle netwerken, dus ook het internet, actief is. Dit betekend dat wanneer u op het internet bent, anderen weinig moeite hoeven te doen om aan belangrijke en vaak vertrouwelijke gegevens op uw computer te komen."

Er is wel een oplossing voor dit probleem, maar dit is een stuk lastiger dan ten tijde van SP1. De oplossing is volgens Breekpunt.nl als volgt:
"Hiervoor dient u de firewall van Windows XP op te starten. Vervolgens klikt u in het scherm "Windows Firewall" op het tabblad "Uitzonderingen". Selecteer dan de "Bestands- en printerindeling" en klik dan op de knop "Bewerken". U krijgt nu vier poorten te zien die door "Bestands- en printerdeling" worden gebruikt. Vervolgens dient u elke poort te selecteren en dan te kiezen voor "Bereik wijzigen". Kies dan de optie "Aangepaste lijst" en vul het netwerkadres in van de andere PC(‘s) in uw lokale netwerk."

Deze oplossing is erg omslachtig, maar werkt wel afdoende totdat Microsoft met een patch komt. Overigens is dit lek niet van toepassing op mensen die al een firewall in modem/router hebben zitten.

Bron:Breekpunt