2min Devices

Microsoft 90 dagen bedenktijd

Microsoft 90 dagen bedenktijdUSPTO, het Amerikaanse patentenbureau, heeft een belangrijk Microsoft patent over het FAT bestandsformaat ongeldig verklaard. Microsoft heet 90 dagen gekregen om zichzelf tegen die beslissing te verdedigen.

Het patent is ongeldig verklaard door het USPTO omdat de ideeën uit het patent niet uniek genoemt kunnen worden, als je kijkt naar de bestaande uitvindingen uit die tijd. Het File Allocation Table patent is opgezet in 1976 en beschijft een eenvoudig bestandssysteem voor verschillende toepassingen.

Public Patent Foundation, een belangenvereniging, had een onderzoek aangevraagd naar de validiteit van Microsofts patent. FAT is jarenlang door Microsoft links laten liggen, waardoor het steeds vaker in alllerlei elektronica opdook. Van mp3-spelers tot digitale camera’s. Microsoft gaf in 2003 aan het patent weer te willen uitbuiten, door licentiegeld te vragen aan gebruikers van het FAT-systeem.

Via patenten wil Microsoft nieuwe inkomstenbronnen winnen. Microsoft liet als reactie op het besluit van USPTO weten: "We zien dit als een stap in een langdurig proces waardoor de kwaliteit van patenten wordt gegarandeerd. Nu hebben we de mogelijkheid om aan te tonen waarom deze innovatie op het gebied van bestandssystemen bescherming verdient. We geloven dan ook dat het patentenbureau dit patent rechtsgeldig noemt."

Het bedrijf wil 25 dollarcent per verkocht apparaat dat FAT gebruikt, met een zelfopgelegd maximum van een kwart miljoen dollar.

Bron:ZDnet.nl