1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel is begonnen met het gelimiteerd leveren van de nieuwe "Alviso" Pentium M laptop chipset, die pas vanaf 18 Januari 2005 in massa productie zal worden genomen,
zo beweren een aantal Taiwanese laptop fabrikanten.

De Alviso brengt de features van de Intel i915 desktop chipset familie -beter bekend als ‘Grantsdale’- naar het Centrino platform.
De Alviso is de voorloper van de ‘Sonoma’, Intels 2de generatie Centrino, waarvan verwacht wordt dat die begin volgend jaar geleverd zal worden.

De Alviso wordt geïntroduceerd met de i915PM – wat overeenkomt met de desktop Grantsdale – en heeft o.a een 533MHz frontside bus, DDR 2 SDRAM, Serial ATA, PCI Express en Intel Hi-Def Audio.
Intel zal ook gelijktijdig Pentium M processors met een 533mhz FSB introduceren.
De geupdate processor zal ook de zogenoemde Execute Disable Bit bevatten, de schakelaar die met Windows XP SP2 een aantal virussen stopt.

De 915PM zal in Februari opgevolgd worden door de 915GM. Dat is dezelfde chipset maar dan met integrated graphics, namelijk de Intel Media Graphics Accelerator 900 engine. (met DX9 ondersteuning)

Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de Sonoma gaat heten, of hij gewoon verkocht zal worden onder de naam "Centrino", of dat hij toch een toevoeging zal krijgen die de verbeteringen van de chip over zijn voorganger aangeeft.