Advanced Micro Devices (AMD) heeft deze week op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de Turion processor getoond aan het publiek.
Met de Turion processor wil AMD de strijd aangaan met de Centrino processor van concurrent Intel.

Het bedrijf onthulde nog geen specificaties, maar meldde wel dat de Turion processor geoptimaliseerd is langer te werken op een notebook accu. Verder is de processor zo gemaakt dat hij in dunne en lichte notebooks past.
AMD’s huidige lijn van notebookprocessors is vooral gericht op performance. Alhoewel deze processors notebooks dezelfde prestaties laat leveren als desktopcomputers, produceren ze ook veel hitte en vreten ze behoorlijk wat stroom.

Ter vergelijking: Een Athlon 64 notebook chip heeft een thermal ceiling (hitte plafond) die varieert van 25 tot 62 watt. De Pentium M heeft daarentegen slechts een thermal ceiling van 20 watt. De thermal ceiling geeft aan hoeveel hitte en processor kan produceren zonder de prestaties van de notebook in gevaar te brengen.

Intel zag, mede door de Centrino, haar marktaandeel in de notebook markt stijgen. AMD wil met de nieuwe Turion lijn nu flink gaan concurreren met Intel.
Volgens AMD zal de Turion vergelijkbare prestaties en stroomverbruik hebben als de Centrino.
Behalve de nieuwe Turion processor, zal AMD ook de Athlon 64 en de Sempron notebook processors blijven produceren.

Concurrent Intel zal overigens over een aantal weken ook een nieuwe notebookprocessor presenteren met de codenaam Sonoma.