2min

Tags in dit artikel

, , ,

Chipfabrikant Intel heeft haar plannen omtrent de nieuwste Xeon telg (Xeon MP, codenaam Potomac) bekend gemaakt. Ook over de aankomende dual core ‘Smithfield’ CPU zijn wat meer details vrijgegeven.

Intel’s plannen voor de Xeon
Allereerst gaat Intel ergens in het eerste kwartaal van dit jaar haar huidige Xeon lijn upgraden met een nieuwe CPU: de ‘Cranford’ met 1 MB L2 cache en een kloksnelheid van 3,66Ghz. Dit is een flinke snelheidsverhoging vergeleken met het huidige topmodel: de 3,0 Ghz. De Cranford zal ook volgens het 90nm productieproces gemaakt worden, wat misschien kan betekenen dat Intel de prijs iets lager kan stellen.

Dan komen we bij het tweede kwartaal van dit jaar. De langverwachte Intel Xeon Multiprocessing Unit (MPU) ‘Potomac’ zal dan zijn opwachting maken. Intel zal deze nieuwe CPU in de high-end servermarkt positioneren. De kloksnelheid van de nieuwe chip zal op 3,5Ghz liggen, met een L2 cache geheugen van 1MB en een L3 cache van maar liefst 8MB. Ook deze CPU zal volgens het 90nm proces geproduceerd worden.

Ook interessant is dat zowel de Cranford als de Potomac gebruik zullen maken van Enhanced Memory 64 Technology (EM64T), Intel’s antwoord op AMD’s 64bit technologie, en Executed Disable Bit (EDB) voor extra beveiliging. Beide chips zullen ook op een Quad Pumped FSB van 667Mhz lopen, met behulp van de Twin Castle chipset.

Dual-Core processors voor workstations en low-end servers
Zoals al eerder bekend gemaakt zullen er in 2005 nog geen Dual-Core CPU’s op de markt komen. Voorlopig is de enige oplossing die Intel dus kan bieden een Dual-Processor systeem.