Antivirus bedrijven hebben felle kritiek op een Braziliaan die recentelijk een programmacode van een virus voor mobiele telefoons openbaar maakte.

Marcos Velasco gaf recentelijk toe het Lasco virus te hebben ontwikkeld. Lasco is één van de eerste serieuze bedreigingen voor telefoons die met het symbian besturingssysteem werken. In een interview met het Finse bald ITviikko vertelde Velasco dat hij het virus ontwikkelde om te demonstreren hoe een goed virus voor mobiele telefoons werkt. Hij ontkende dat hij het virus ook daadwerkelijk wilde verspreiden.
Velasco publiceerde de code echter wel op zijn website.

Omdat Velasco in Brazilië woont is zijn actie niet strafbaar. De Braziliaanse wetgeving is momenteel zeer summier op dit gebied. Volgens Velasco had het echter niet uitgemaakt of het wel of niet strafbaar is. Hij ziet het naar eigen zeggen als een hobby naast zijn baan als programmeur. Hij zal dan ook gewoon doorgaan met het onderzoek naar virussen. Wel heeft hij gezegd dat dit voorlopig het laatste virus is dat hij maakt voor mobiele telefoons.

Overigens is het publiceren van viruscode in veel landen niet verboden, zo beseft ook Paul Ducklin van antivirus bedrijf Sophos: "Alhoewel het in de meeste landen niet verboden is, moet het publiceren van een dergelijke code wel verantwoordelijk gedaan worden. De meeste viruscodes zijn niet direct schadelijk, maar een dergelijke vrijheid van publiceren brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Velasco heeft deze verantwoordelijkheid absoluut niet".

Mikko Hyppönen van F-Secure ziet liever dat er wereldwijde afspraken worden gemaakt voor het vervolgen van virusschrijvers die zich verschuilen in landen met een minder IT-vriendelijke wetgeving. "Velasco maakt zijn code openbaar voor iedereen in de wereld. Iedere gek kan het virus downloaden en ermee doen wat hij wil. Het schrijven van virussen zou daarom overal in de wereld verboden moeten worden", aldus Hyppönen.

Ducklin vindt Velasco overigens een onprofessionele programmeur: "Het schrijven en testen van een een programma met een nuttige functie is veel uitdagender dan het schrijven van een virus. Als Velasco zichzelf als een professionele programmeur ziet dan zou hij zich dat ook moeten realiseren. Als virussen echt zijn ‘lust en zijn leven’ zijn, dan zou hij eens wat vaker naar buiten moeten", aldus Ducklin.