AMD heeft vandaag de tweede generatie van de 90nm Opteron chip serie gereleased. De tweede generatie processors ondersteunen Intel’s SSE 3 instruction set en een 1Ghz frontside bus.

De nieuwe processors zijn de 252 en de 852, maar op de nieuwe prijslijst van AMD is ook een 152 terug te vinden. Alle processors hebben een kloksnelheid van 2,6Ghz.
Verder zijn de nieuwe processors voorzien van AMD’s PowerNow! energiebesparingsysteem. Deze laatste optie is toegevoegd om tegemoet te komen aan consumenten met veel servers die willen besparen op hun energierekening. Concurrent Intel integreerde al eerder haar SpeedStep technologie toe op haar Xeon processors.

De 152, 252 en 852, kosten respectievelijk 637, 851 en 1514 dollar. De laatste twee processors kunnen binnen 30 dagen verscheept worden. De 152 zal pas vanaf 30 april beschikbaar zijn.
AMD verkoopt momenteel al 90nm Opteron processors, maar de vandaag gereleaste processors zijn gebaseerd op een gereviseerde core.

Met de introductie van de nieuwe Opterons heeft AMD tevens de prijzen van haar meeste processors verlaagt met ongeveer 35%.
Niet alleen de chips voor servers en workstations zijn goedkoper geworden, maar ook de Athlon 64 chips voor desktops en notebooks. Ook alle Athlon 64s processors voor diverse laptops zjn verlaagd. De enige processor die niet goedkoper is geworden is de Athlon 64-FX.

Daarnaast zijn ook de meeste Sempron processors in prijs gedaald, met uitzondering van de Sempron processors voor dunne en lichte notebooks. Ook de oudere 32-bit Athlon XP-M is in prijs gezakt. Overigens heeft AMD de desktopversie van de Athlon XP van de prijslijst gehaald.

De prijslijsten van AMD zijn hier terug te vinden.