1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Twee hooggeplaatse bronnen bij de grootste fabrikanten van pc koeling hebben aan The Inquirer verklaard dat hun bedrijven onderzoek doen naar de volgende generatie koelingssystemen voor pc’s. Volgens de bronnen zouden de onderzoeksafdelingen van Coolermaster en Thermaltake koeling op basis van vloeibaar metaal aan het ontwikkelen zijn.

De bedrijven wilde niet ingaan op het nieuws, maar The Inquirer vermoedt dat het gebruikte metaal een legering is van gallium, dat in vloeibare staat op kamertemperatuur is.

Grootste voordelen van koeling met vloeibaar metaal is de grote geleidbaarheid van metaal. De afvoer van warmte is bij metaal 10 keer groter dan bij waterkoeling. Bij waterkoeling is een conventionele pomp benodigd om het water door het systeem te circuleren, maar het vloeibaar metaal kan doormiddel van stille electromagneten door het systeem geleid worden. Daadoor is een koeling met vloeibaar metaal nog stiller dan waterkoeling en daarnaast ook nog eens onderhoudsarm.

Volgens The Inquirer zouden er ook een aantal nadelen aan het systeem kunnen kleven. Bijvoorbeeld het opwarmen van het metaal om het vloeibaar te maken bij het opstarten van het systeem. Daarnaast zouden problemen kunnen optreden met het uitzetten en krimpen van de gebruikte legering. Ook zou de gebruikte legering op den duur roestvorming kunnen veroorzaken.