Afgelopen maand was er op deze site al te lezen dat twee van de grootste fabrikanten van koelingssystemen zouden werken aan een koeling op basis van vloeibaar metaal.

Een Japans bedrijf heeft nu bekend gemaakt dat het een manier gevonden heeft om een processor te koelen met behulp van magnetische vloeistof die rondgeleid kan worden zonder dat daar elektriciteit voor nodig is.

Volgens de Nikkei Business Daily (NBD) heeft het bedrijf het nieuwe systeem ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Tokyo. De magnetische koelingsvloeistof bestaat uit olie dat gemixed is met nanodeeltjes van een metaal legering. In de leidingen van de koeling zijn holle magneten opgenomen die de vloeistof aan de ene kant aantrekken en aan de andere kant afstoten. De vloeistof wordt zo langs een koelelement geleid waardoor het zijn warmte verliest en daarna weer richting de processor kan gaan.

Doordat het systeem geen elektriciteit nodig heeft kan het hele systeem een stuk kleiner worden gemaakt dan conventionele koelingssystemen. Volgens de NBD kan een dergelijk systeem daardoor goed toegepast worden in bijvoorbeeld laptops.
De eerste systemen op basis van de magnetische vloeistof worden volgend jaar op de markt verwacht.