min

Tags in dit artikel

, ,

Toshiba heeft recent aangekondigd dat zij in een vergevorderd stadium is in het ontwikkelen van een nieuwe generatie accu’s. Het betreft hier een model dat binnen enkele minuten opgeladen kan worden tot zijn volledige capaciteit en een extreem lange levensduur heeft ten opzichte van de huidige modellen, dit tot ongeveer 60 x sneller dan de huidige lithium-ion batterijen en accu’s.

Zoals algemeen wel bekend is, is het nadeel van de huidige generatie accu’s dat de levensduur niet al te denderend is. Ook het opladen van een complete accu duurt vaak enkele uren en is om die reden nooit een serieus alternatief gebleken voor stroomvoorziening in allerlei toepassingen. Met name de auto-industrie en de zwaardere toepassingen (rolstoelen, laptops, etc.) hebben baat bij snelle oplaadtijden en lange levensduren, iets wat de huidige generatie batterijen simpelweg niet waar kan maken.

Met de nieuwe generatie beloofd Toshiba een oplaadtijd van enkele minuten tot 100% onder kamertemperatuur en een capaciteitsverlies van slechts 1% per 1000 herlaadsessie’s. Concreet gezien houd dit in dat men een stroombron ontwikkeld heeft met de capaciteit om snel weer beschikbaar te zijn, mocht deze opgebruikt zijn.

Toshiba werkt er naar toe om de accu’s omstreeks 2006 op de markt te kunnen brengen voor toepassing in hybride auto’s en andere voertuigen.