2min

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een nieuwe accu ontworpen die 63 procent meer capaciteit heeft en in 10 minuten kan worden opgeladen. Daarnaast is de accu ook nog eens lichter en smaller. Opnieuw worden er stappen gezet in accutechnologie, de grote vraag blijft wanneer het commercieel inzetbaar is.

De nieuw ontworpen accu is een doorontwikkeling op de bestaande Li-ion-accu’s die in vrijwel alle smartphones en tablets worden gebruikt. De onderzoekers hebben het ontwerp echter aangepast, het nieuwe ontwerp bestaat uit een koolstofnanobuis in een driedimensionale pylonvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van silicium. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar deze nieuwe vorm in samenwerking met silicium zorgt er wel voor dat de batterij veel sneller kan worden opgeladen. In ongeveer 10 minuten is de accu weer vol, bovendien is er meer capaciteit en minder wordt minder ruimte in beslag genomen.

De laatste tijd is er veel gesproken over nieuwe accu’s, die meer gebruik maken van grafeen, LG heeft in de G3 (hands-on) voor het eerst een dergelijke accu gebruikt. De voordelen daarvan moeten we nog nader bestuderen, maar nu zijn er dus opnieuw resultaten geboekt met een nieuwe technologie.

De grootste ergernis van consumenten bij smartphones en tablets is doorgaans de beperkte accuduur. De afgelopen jaren is er al flinke vooruitgang geboekt in de accutechnologie, maar is dat grotendeels teniet gedaan door nog krachtigere chips en schermen in smartphones en tablets. De bedoeling is dat mobiele apparaten in de toekomst in staat zijn om meerdere dagen te werken op een enkele lading, of dat ook in de komende jaren gerealiseerd gaat worden blijft moeilijk te voorspellen. Aan het onderzoek naar nieuwe accutechnologie zal het in ieder geval niet liggen.