min

Tags in dit artikel

, ,

Harddiskmaker Hitachi heeft aangekondigd dat het bezig is met de ontwikkeling van nieuwe harde schijven die een opslagcapaciteit hebben van 230 gigabit data per vierkante inch. Dat komt neer op ongeveer 4,5 gigabyte per vierkante centimeter.
Alhoewel er met de huidige techniek nog niet het maximale bereikt is, is de verwachting dat de maximale dichtheid met deze huidige techniek rond de 120 gigabit per vierkante inch ligt, oftewel 2,3GB/cm².

De doorbraak is te danken aan een verbetering van de zogenaamde perpendicular recording techniek. De harde schijven van dit moment slaan data op een tweedimensionaal vlak op. Met de nieuwe techniek wordt het echter mogelijk om de data in een driedimensionaal vlak weg te schrijven.

De eerste schijven van Hitachi met de nieuwe techniek zullen eind dit jaar al op de markt gebracht worden, maar die zullen slechts een dichtheid hebben van 130 tot 150 gigabit per vierkante inch. (2,5 tot 3GB per cm²).
Een woordvoerder van Hitachi meldde dan ook dat deze schijven als overgang moeten worden gezien van de traditionele harde schijf naar de nieuwe harde schijven.

De schijven die voorzien zullen zijn van een beter uitgewerkte technologie zullen in 2007 op de markt worden gebracht door Hitachi. Dat betekent volgens het bedrijf dat de capaciteit van haar microdrive, die o.a. in de iPod mini gebruikt wordt, vergroot kan worden naar 20GB.
Ook zal het bedrijf met een 3,5 inch harde schijf op de markt komen die een capaciteit heeft van 1 terabyte.

Hitachi denkt dat een verdere ontwikkeling van de perpendicular recording technologie binnen vijf tot zeven jaar kan leiden tot microdrives met een capaciteit van 60GB.
Momenteel loopt er bij Hitachi een project waarbij de nieuwe schijven worden getest door werknemers en klanten van het bedrijf.

Concurrenten Seagate en Toshiba werken momenteel ook aan schijven die gebaseerd zijn op de nieuwe technologie.