2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De opslagcapaciteit voor laptop harde schijven neemt een grote stap voorwaarts. Hitachi introduceert in februari een 500GB 2,5" harde schijf, en neemt hiermee 36 procent toe in opslagcapaciteit vergeleken met wat tot nu toe haalbaar was. Voorheen waren Fujitsu’s 300GB en Toshiba’s 320GB uitschieters op de 2,5" markt.

Om de grotere opslagcapaciteit te bereiken heeft Hitachi weinig gedaan aan de vergroting van de hoeveelheid data die opgeslagen kan worden per hoeveelheid oppervlakte, maar heeft men het design van de schijf aangepast. In plaats van de gebruikelijke 2 platters, heeft Hitachi voor een design met 3 platters gekozen. Deze oplossing heeft echter wel een nadeel: de schijf is met 12,5mm dikker dan de gebruikelijke 9,5mm voor 2,5" harde schijven.

Naast een vergroting van de opslagcapaciteit heeft Hitachi ook het stroomverbruik van de motor verbeterd zodat het stroomverbruik van de nieuwe schijf gelijk is aan zijn voorgangers. Zo hoeft men geen accucapaciteit in te leveren voor een grote opslagcapaciteit.

Ook nieuw in dit model is de ‘Rotational Vibration Safeguard’ (RVS) van Hitachi. Dit systeem is bekend uit servers en werkstations waar meerdere harde schijven voor vibraties zorgen die de andere harde schijven hinderen in hun lees- en schrijfacties. RVS compenseert dit via een sensor. Hitachi denkt dat dit systeem ook voor laptops nuttig kan zijn doordat de ingebouwde speakers een soortgelijke vibratie kunnen produceren

Hitachi hoopt een markt aan te boren met deze hoge capaciteit schijven. Laptops worden steeds vaker als desktop vervanger gebruikt, maar worden nog altijd gehinderd door de kleine capaciteit van de harde schijven. De notebookfabrikant Asus gelooft hier ook in, en heeft een notebook aangekondigd met een 1TB opslagcapaciteit welke bereikt wordt door 2 500GB harde schijven te gebruiken.

Hitachi hoopt ook dat haar 2,5" harde schijven gebruikt worden in consumenten elektronica en computers waar nu nog 3,5" harde schijven gebruikt worden. Voor dit eerste heeft Hitachi een speciale versie van de harde schijf aangekondigd, welke is geoptimaliseerd voor digitale videorecorders doordat de firmware beter is afgestemd op het constant draaiende blijven van de harde schijf.