2min

Tags in dit artikel

, ,

Amerikaanse onderzoekers van de Purdue University hebben een nieuw soort koeling voor computerchips ontwikkeld die werkt met ionenwind. De nieuwe techniek moet volgens de onderzoekers een verbetering van 250 procent ten opzichte van huidige luchtkoeling.

Conventionele koelingstechnieken die gebruik maken van ventilatoren kunnen zo nu en dan problemen hebben met de airflow. De moleculen die zich dicht bij de chip bevinden kunnen daardoor stil komen te staan en het koelingseffect verminderen. Het prototype waar de onderzoekers aan werken gaat uit van een ander principe. Middels een ionenmotortje wekken de onderzoekers geladen deeltjes, oftewel ionen op, die vervolgens aangetrokken worden door negatief geladen draad, ook wel een kathode genoemd. Daardoor ontstaat er op het oppervlak van de chip een constante luchtbeweging.

Door het systeem in combinatie met traditionele luchtkoeling te gebruiken kwamen de luchtmoleculen niet meer vast te zitten, maar werden ze als het ware over het oppervlak van de chip gesleept. Volgens de onderzoekers werd het koelingseffect van de traditionele ventilator met 250 procent verhoogd. De techniek zal door veel computer- en chipbouwers van harte verwelkomd worden, want computerchips gaan steeds meer warmte produceren, doordat ze kleiner en sneller worden.

De onderzoekers hebben nog wel een uitdaging voor de boeg, want het prototype is nog te groot om toegepast te kunnen worden in computers en laptops. Momenteel is het prototype enkele millimeters groot, maar het moet voor praktijkgebruik nog ongeveer 100 keer verkleind worden. Als dat proces voorspoedig verloopt verwachten de onderzoekers dat de techniek binnen drie jaar op de markt kan komen.