min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Sony heeft deze week op een driedaags persevenement in Bordeaux aangekondigd dat het de Blu-ray en Direct Stream Digital (DSD) technologiëen gaat toepassen op haar Vaio PC’s en notebooks.

DSD is de centrale technologie rond het Super Audio CD (SACD) formaat dat door Philips en Sony is ontwikkeld. Het formaat wordt ondersteund door 250 platenlabels en wordt gezien als de nieuwe generatie Compact Discs voor Audio doeleinden.
Maar momenteel maakt het formaat slechts een klein deel uit van de totale hoeveelheid verkochte CD’s.

Alhoewel de Vaio’s dus wel DSD ondersteunen zullen er geen SACD’s op af te spelen zijn. Voor SACD zijn namelijk high-end receivers en luidsprekers benodigd. Sony claimt echter wel dat gebruikers van de nieuwe Vaio van dezelfde hoge kwaliteit geluid kunnen genieten als het geluid dat SACD’s bieden, zonder dat de processor daarvoor extra belast wordt.

Daarnaast zullen de toekomstige Vaio’s dus ook Blu-ray schijven kunnen afspelen. Een single-layer versie van een dergelijke schijfje kan 25GB aan data bevatten, waardoor er een meer dan 2 uur HDTV en meer dan 13 uur aan normale video op de schijf gezet kan worden.
Het is helaas nog onduidelijke wanneer de eerste Vaio’s met de DSD en Blu-ray ondersteuning op de markt gaan komen.

De nieuwe modellen die Sony op het persevenement showde waren nog niet voorzien van de technologiëen. De nadruk van de show lag dan ook niet op de Vaio’s maar meer op de nieuwe MP3 walkmans van Sony. Sony gaf overigens op het evenement toe dat ze zich te lang op de Mini Disc en het ATRAC formaat heeft geconcentreerd en daardoor ver achter is komen te liggen op concurrent Apple.