Sony heeft vandaag een tweetal nieuwe Vaio modellen uitgebracht, waaronder de het UMPC model waarover gisteren al te lezen was. Het andere model is ’s werelds eerste Blu-ray notebook.

VAIO UX
Eerder deze week lekte er al informatie uit over deze nieuwe ultra portable PC, maar Sony houdt het zelf op een full-size computer in een Micro-Portable ontwerp. de UX weegt bijna een halve kilo en draait op een Core Solo processor van Intel. Het apparaat heeft een SVGA schermpje met een beelddiagonaal van 4,5 inch.

Behalve het toetsenbord dat verschijnt als het schermpje omhoog wordt geschoven levert Sony ook een stylus en een zogenaamde touch launcher. Dit laatste is een knop waarmee snel en eenvoudig applicaties opgestart kunnen worden.

De Vaio UX heeft een scala aan mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. Middels Sony’s SmartWi technologie kan er snel geschakeld worden tussen WWAN, LAN en Bluetooth. Ook het EDGE netwerk wordt ondersteund.
Veiligheid en bescherming is voor Sony een topprioriteit en daarom is er een geïntegreerde vingerafdrukscanner voorzien. Daarnaast is er ook een schoksensor aanwezig die de harde schijf beschermt bij een val van de UX.

Het apparaat ligt in juli in de winkels en kost dan rond de 1.800 dollar.

VAIO AR
Het tweede product dat Sony op de markt brengt is de eerste notebook met een Blu-Ray schijstation. Deze laptop zal in twee versies uitgegeven worden, waarvan de Premium versie het Blu-ray model is. De Standard versie heeft dit niet.

Het Premium model heeft een 17 inch WUXGA scherm dat films volgens Sony in een 1080p HD resolutie weer kan geven. Voor mensen die een ander scherm willen aansluiten heeft Sony ook een HDMI aansluiting voorzien. Sony zal ook een pakket software meeleveren, waarmee gebruikers hun HD video’s kunnen bewerken en op Blu-ray kunnen branden.

Ook bij deze Vaio heeft Sony gekozen voor een Intel processor, namelijk een Intel Centrino Duo model. De grafische kaart wordt geleverd door NVIDIA en is een GeForce Go 7600 met 256MB geheugen.
Het standard model, dus zonder Blu-ray mogelijkheden, kost 1.800 dollar. Voor het premium model moet 3.500 dollar betaald worden. Beide modellen zullen rond de zomer beschikbaar zijn