min

Tags in dit artikel

, , ,

Recentelijk heeft het Amerikaanse bedrijf Clearspeed aangekondigd dat zij een add-on kaart zal gaan produceren, welke moeiteloos geïntegreerd zal gaan kunnen worden binnen de bestaande high-end professionele desktop systemen. Het betreft hier een op een pci-express gebaseerde kaart, welke simpelweg in het systeem gestoken zal kunnen gaan worden voor extra performance.

De nieuwe chip (de CSX600) is naar eigen zeggen de snelste 64 bit floating point processor, met een performance van ongeveer 25 gigaflops per processor. Aangezien de add-on kaarten twee van deze processoren zullen bevatten, komt de totale performance per kaart uit op ongeveer 50 Gigaflops. Elke processor op de kaart zal beschikken over twee ongedeeld sloten, geschikt voor DDR2 geheugen. Totaal kan er per add-on kaart 4 gigabyte aan geheugen geplaatst worden met een totale doorvoersnelheid van ongeveer 200 gigabyte per seconde. Uiteraard zijn dit slechts indicaties die Clearspeed uitgeeft, werkelijke benchmarks zullen waarschijnlijk minder hoge snelheden weergeven.

De processoren worden geproduceerd op een 130 nm procédé en integreert 96 cores per processor. Elke core draait op 250 MHz, wat een totale snelheid oplevert van 96*250 MHz. Elke processor zal ongeveer 10 watt verbruiken, per kaart word het verbruik op 25 watt geraamd.

Volgens Clearview is de flexibiliteit van de add-on kaart uitstekend. Per systeem kunnen even veel add-on kaarten gebruikt worden, als dat er geschikte pci-express sloten aanwezig zijn. Het gebruik van de kaarten kan het totale systeem een boost geven van een factor 5 tot zelfs een factor 10, aldus Clearspeed. Daarnaast zijn de kaarten probleemloos te integreren in een 64-bits omgeving, maar ook binnen een 32-bits omgeving.

Prijzen worden door Clearview helaas niet vermeld, maar verwacht word dat deze niet gering zullen zijn.