2min

Tags in dit artikel

, ,

Op de IFA 2005 in Berlijn heeft Samsung een laptop, de M70, getoond die uitgerust was met een volwaardig 19” breedbeeldscherm. Door de grootte van het scherm kon de laptop voorzien worden van een volwaardig toetsenbord inclusief een numeriek gedeelte. Ook zijn er verschillende multimediatoetsen voorzien aan de zijden van het toestel.

Het scherm heeft een resolutie van 1680×1050 pixels (WSXGA+), een constratrio van 600:1, 280 cd/m² en een reactietijd van 10ms. Verder beweert Samsung nog dat het 72% van de kleuren uit het kleurenspectrum kan weergeven, wat niet vaak voorkomt bij laptopschermen.

Een andere speciale eigenschap van het scherm is dat het een afneembaar scherm is. Je kunt het gewoon van het laptopgedeelte afklikken en er komt een VGA en een DVI aansluiting tevoorschijn, zodat men het scherm ook nog voor andere zaken kan gebruiken.

De afmetingen heeft Samsung zo klein mogelijk proberen te houden en zijn beperkt tot 43,5 x 31,4 x 3,9 cm. Ook heeft Samsung de laptop zo samengesteld dat hij amper 4,4 kg weegt. Dit lijkt nog altijd vrij veel, maar men mag niet over het hoofd zien dat het een desktop vervanger is, voor mensen die bijvoorbeeld op hun werk op hun computer willen werken maar ook thuis willen verder werken.

Dat het een desktop vervanger is, is ook te zien aan de specificaties, hij is namelijk standaard uitgerust met een Pentium M 790 die op 2,4Ghz draait. Deze processor communiceert via Intel’s i915 PM chipset met een GeForce Go 6600 grafische kaart die 64 of 128 MB over eigen geheugen beschikt. Om het systeem volledig te maken kan het nog met 1GB aan ramgeheugen worden uitgerust, wat het een echt multimediamonster maakt en krachtig genoeg voor dagelijkse games. Samsung heeft de klant ook nog de keuze gelaten of ie er een 80 GB of een 100 GB grootte harde schijf in wil. En natuurlijk mocht een Dual-Layer DVD schrijver niet ontbreken en een kaartlezer.

De Intel Pro/Wireless 2915ABG chip is de laatste toevoeging om het Centrinoconcept (Sonoma-concept) te vervolledigen. 802.11a, -b en -g worden ondersteund, net als een Gigabit netwerkaansluiting. Het geluid wordt verzorgd door twee geïntegreerde stereospeakers en een subwoofer. Volgens Samsung gaat de batterij tot 5uur lang mee in idle mode en tot 2uur in stressed mode. Men verwacht de M70 eind oktober.

De prijs is nog niet bekend gemaakt maar men denkt dat deze rond de 2000 euro zal gaan liggen. Echter zal er nog een gelijkaardig model uitkomen met een analoge tv-tuner ingebouwd.

Hier zijn meer foto’s van de M70 te vinden.