3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google en Sun Microsystems hebben gisteren een nieuwe samenwerking aangekondigd. De samenwerking is bedoeld om de open-source producten van Sun te promoten en ook om het voor gebruikers eenvoudiger te maken om Sun’s Java Runtime Environment, de Google Toolbar en het OpenOffice.org pakket te verkrijgen.

Door de deal zullen beide bedrijven elkaar gaan promoten in hun producten. Zo zal Sun de Google Toolbar gaan aanbieden als een installatieoptie voor haar Java Runtime Environment. Google en Sun zijn verder overeengekomen dat ze mogelijkheden gaan onderzoeken om Sun’s producten beter te promoten.

"Werken met Google maakt onze technologieën voor een grote publiek bereikbaar en daarnaast krijgen de gebruikers meer mogelijkheden, worden drempels verwijderd en kan de participatie uitgebreid worden over de hele wereld", aldus Scott McNealy van Sun.
Ook Eric Schmidt van Google toonde zich tevreden met de nieuwe samenwerking: "We kijken er naar uit om andere gerelateerde gebieden van samenwerking te onderzoeken."

De verwachting is dat de deal onderdeel zal uitmaken van een groot initiatief van beide bedrijven waarin Sun Google zal gaan ondersteunen bij het opzetten van van een netwerk, waarmee applicaties voor het internet geëxploiteerd kunnen worden. Daarmee zouden de bedrijven een serieuze concurrent van Microsoft kunnen worden.

Alhoewel tijdens de conferentie het woord Microsoft door de sprekers niet in de mond werd genomen, denken analysten dat Google graag nieuwe internetapplicaties wil gaan aanbieden om te concurreren met Microsoft. Dat bedrijf heeft op haar beurt weer laten weten dat het Google van de troon wil stoten op het gebied van zoekmachines.

Ook Sun ziet in Microsoft haar grootste concurrent. Het bedrijf heeft met het OpenOffice en het StarOffice pakket twee goede open-source alternatieven voor Microsoft’s Office pakket. Daarnaast heeft Sun een eigen universeel bestandsformaat ontwikkeld, dat al door diverse office pakketten wordt ondersteund. Microsoft ondersteund het echter nog niet. Het bestandsformaat is daarmee echter niet direct verloren. De Amerikaanse overheid denkt er aan om het formaat als standaard te gaan gebruiken voor al haar documenten.

De combinatie Sun en Google is daarom goed te begrijpen. Google krijgt door de deal toegang tot technologie waarmee het Microsoft kan bestrijden op het gebied van web-based applicaties en services en Sun’s producten krijgen meer aandacht.
Toch denken analysten dat Microsoft niet direct op oorlogspad hoeft. Belangrijkste voordeel voor Microsoft is dat de alternatieve pakketten op de markt momenteel nog niet helemaal compatible zijn met het Office pakket van Microsoft.

Voor veel bedrijven is compatibiliteit één van de belangrijkste punten bij een eventuele overstap naar andere software. Toch is de stap van Sun en Google er één die Microsoft niet in de koude kleren zal gaan zitten. "Als deze jongens een goede basis creëeren, van waaruit ze verder kunnen bouwen en als ze een goede alternatief voor Office weten te maken, dan is dat op de lange termijn zeker schadelijk voor Microsoft. Maar op korte termijn zal het leeuwendeel voor Microsoft blijven", aldus analyst Roger Kay van Endpoint Technologies Associates