min

Tags in dit artikel

, ,

Het is twee Finse overclockers gelukt om de 1GHz barriëre te doorbreken met ATI’s nieuwste X1800XT kaart.

Het was al de verwachting dat grafische chips die gebaseerd zijn op een 90nm proces behoorlijk hoge kloksnelheden kunnen halen. Het 110nm proces, waarop ook NVIDIA’s GeForce 7800GTX gebaseerd is, heeft bijna zijn plafond bereikt.

ATI had dan ook grote plannen met haar nieuwe chip, maar kreeg de prototypes lange tijd niet boven de 500MHz uit. Gelukkig voor ATI wist een medewerker dit probleem afgelopen jaar te verhelpen, waardoor de kloksnelheden gestaag stegen naar 600MHz, 650MHz en sommige prototypes zelfs 700MHz.
Bij hogere snelheden kan het echter zijn dat de kaart niet stabiel draait zonder juiste maatregelen te nemen. Daardoor draait de X1800XT, die binnenkort in de winkels ligt, standaard op 625MHz.

Alhoewel 700MHz dus al een mooie prestatie is, wisten de bekende Finse overclockers Sampsa Kurri en Ville Suvanto op het ATI BEACHmarking evenement in Ibiza de kaart naar ongekende snelheden te stuwen.
Dat de kaart hiertoe in staat is werd al eerder bewezen door hun landgenoot Maki, die de kaart op een soortgelijk evenement al wist te overclocken naar 877,5Mhz.

Voor Kurri en Suvanto was dat echter niet genoeg en de 1Ghz barriëre lag dan ook binnen handbereik.
Het probleem was echter dat ATI op dit evenement 525W voedingen van Enermax ter beschikking hadden gesteld, die niet echt bruikbaar zijn bij het overclocken.
Overclockers van de groep Muropaketti kregen het wel voor elkaar om de kloksnelheid van de core op te schroeven naar 800Mhz en de kloksnelheid van het geheugen naar 920Mhz, maar volgens de overclockers had de kaart wel de potentie om de 1GHz barriëre te doorbreken.

En terug in het koude Finland lukte het inderdaad om de 1GHz grens te passeren. De heren kregen het voor elkaar om de kloksnelheid van de core op 1.003MHz te krijgen, terwijl het geheugen draaide op 940.5 MHz DDR (1.89GHz). Dat daarvoor geen huis-tuin-en-keuken cooling werd gebruikt mag duidelijk wezen, maar de prestatie toont wel aan dat kaarten op een 90nm proces met een degelijk geheugen tot enorme presatatie gestuwd kunnen worden.