1 min

Tags in dit artikel

,

Het wordt steeds gekker in de computerwereld, bij het afspelen van een muziek-cd van Sony wordt er ongevraagd software geïnstalleerd.

Ongevraagde software het is niet meer weg te denken uit de computerwereld, het zou bijna normaal worden. Wat voor maatregelen je ook neemt het zou nooit compleet wegblijven.
Als je denkt dat spyware alleen met internet komt heeft het mis, bij het afspelen van een muziek-cd kwam een beveiliging expert erachter dat de cd niet alleen muziek afspeelt.

Nee, de gedupeerde Mark Russinovich kwam erachter dat bij het afspelen er een stukje software werd geladen, genaamd: ‘$sys$drmserver.exe’.
De cd, Get right with the man van Van Zant, is met drm (Digital Rights Managment) beveiligd en laad bij het afspelen het stukje software, echter toen de cd afgelopen was stopte het programma niet, sterker nog bij handmatig verwijderen van de software crasht de computer.
Volgens Mark is hier sprake van een rootkit, dit is een programma dat onzichtbaar is op het systeem en de virusscan vind het programma niet. Vooral hackers maken vaak gebruik van rootkits om de controle over te nemen.

Sony heeft nog niet gereageerd op het dilemma.