2min

Tags in dit artikel

, , ,

Analisten van het onderzoeksbureau Gartner beweren dat bedrijven rustig tot 2008 kunnen wachten voordat ze gaan upgraden naar Windows Vista, dat in 2006 wordt gelanceerd.

Volgens Gartner zijn de overgrote meerderheid van de verbeteringen in Vista beveiligings gerelateerd, en zijn veel van deze systemen nu al via third-party applicaties beschikbaar. Hoewel Vista wel degelijk een verbetering is ten opzichte van XP raadt het onderzoeksbureau XP gebruikers toch aan om niet direct te upgraden. Alleen als het gaat om nieuw aan te schaffen machines is een Vista licentie in 2006 al de moeite waard.

In het verslag, getiteld "Ten reasons you should and shouldn’t care about Microsoft’s Windows Vista client", komen een aantal zwakke punten in Microsoft’s platform strategie naar boven. Zo zal Internet Explorer 7 een stuk veiliger zijn dan versie 6, maar zijn er ook een aantal beveiligings features die Vista technologie vereisen. Op XP is een gebruiker van IE7 dus nog steeds niet optimaal beveiligd, maar wel een stuk beter dan nu het geval is.

Voor wat betreft beveiliging komt de nieuwe firewall in Vista er beter vanaf. Volgens Gartner is deze een stuk beter in staat om een pc te beveiligen dan de firewall in XP Service Pack 2. Vooral de beveiliging op in- en uitgaand verkeer is flink verbeterd.

Tot slot wijst het verslag ook nog op de verbeterde zoekmogelijkheden in Vista. Het zoeken naar bestanden in XP is behoorlijk traag, en je zult nooit in één zoekopdracht e-mails, bestanden en agenda items kunnen doorzoeken. Hoewel Vista wat dit betreft een flinke stap voorwaarts is wijst men erop dat er momenteel al genoeg third-party applicaties zijn die dit ook kunnen. Een goed voorbeeld is Google’s Desktop Search, of de tegenhanger van Yahoo.