min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sinds dinsdag kunnen reizigers op het traject Haarlem-Heerlen/Maastricht gebruik maken van draadloos internet. Ook hangen er tv-schermen in de treinen waar een selectie van het RTL-Nieuws op bekeken kan worden.

Eerder meldden we al dat er draadloos geïnternet kon worden op het station. Echter zodra de trein het station uitreed viel de verbinding weg en was het einde verhaal. Nu wordt het netwerk in de trein geregeld. Het traject waar het nu gebruikt wordt dient als een proeftraject. De proef zal drie maanden gaan duren. De NS wil de dienst constant evalueren en indien nodig aanpassen. Deze diensten zijn zowel in de eerste als de tweede klas beschikbaar.

Voorlopig is het draadloze internet in de trein gratis. De NS wil eerst onderzoeken of het voldoende gebruikt wordt. Is dat zo, dan wordt het ook op andere trajecten ingevoerd en moet men er voor gaan betalen. Deze internet dienst wordt mede mogelijk gemaakt door de KPN. Deze zorgen ervoor dat de verding via WiMAX, de nieuwe standaard in draadloos breedband internet, bij de treinen komt. In de treinen zelf draait een normaal Wi-Fi netwerk. Voor NS medewerkers heeft deze dienst als bijkomend voordeel dat ze straks in de trein van hun kantoorapplicaties gebruik kunnen maken.

Het TV gebeuren wordt verspreid door reguliere ADSL netwerken. Hierna wordt het door middel van een ‘content push’ naar de treinen verzonden zodra deze het station binnenrijden. Zo zorgt de NS ervoor dat de informatie en programma’s op het scherm actueel blijven. Later zal er een speciale redactie van RTL-Nieuws op de been gebracht worden om deze programma’s te verzorgen.

De TV uitzendingen duren ongeveer een kwartier. Deze worden afgewisseld met reclameblokken en actuele reistijden. De TV schermen zijn van Samsung, maar dit bedrijf heeft er voor de rest weinig mee te maken. De proeftreinen van de NS zijn te herkennen aan de sticker NS L@B aan de buitenkant.