2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het optical storage driver team van Microsoft heeft laten weten dat het nieuwe besturingssysteem Vista geen ondersteuning zal bieden aan de eerste generatie DVD drives.

De eerste DVD drives kwamen in 1998 op de markt en boden geen hardwarematige ondersteuning voor regiocoderingen. In plaats daarvan werd de regiocodering softwarematig geregeld via het besturingssysteem. De DVD drives die na 2000 op de markt kwamen bieden die hardwarematige ondersteuning wel.

De softwarematige regiocodering kende echter een aantal problemen. Zo konden externe partijen niet hun eigen CDROM.SYS maken, omdat de softwarecode voor de regiocodering niet in Microsoft’s Device Driver Kit was opgenomen.
Deze zelfde code zorgde er zo nu en dan voor dat een nieuwe DVD drive door Windows herkend werd als een oude drive, waardoor gebruikers geen DVD’s konden afspelen.
Verder is de code zeer complex en zijn er vandaag de dag bijna geen oude drives meer in omloop die gebruik maken van de code.

Deze redenen hebben Microsoft er dus doen toe besluiten om de ondersteuning voor deze schijven te stoppen. Het team laat echter weten dat gebruikers er nauwelijks iets van zullen merken. Zowiezo zal het probleem met de verkeerde herkenning van nieuwe drives verleden tijd zijn en nieuwe drives (na 2000) blijven gewoon werken.
Oude drives (voor 2000) zullen echter geen DVD’s met regiocodering meer kunnen afspelen. Volgens het team zijn er echter bijna geen oude drives die nog werken, aangezien het team zelf deze oude schijven ook al heeft moeten afschrijven.