2min

Tags in dit artikel

Sinds vandaag kunnen kinderen die wel eens via e-mail of sms gepest worden melding maken van de cyberpesterijen op de website pestenislaf.nl.

Volgens de stichting De Kinderconsument wordt een op de vijf kinderen en een op de drie jongeren wel eens gepest via sms of e-mail. Volgens de beleidsmedewerkers is het doel van dit meldpunt om deze onzichtbare pestwereld zichtbaar te maken voor scholen.

Een school kan zich ook abonneren voor 255 euro, en krijgen dan toegang tot een persoonlijke website, waar de meldingen van de eigen leerlingen in kaart worden gebracht.
Gelukkig kunnen ook leerlingen van scholen die geen abonnement op de dienst hebben anoniem een melding maken. Als er veel meldingen van cyberpesterijen komen uit een bepaalde school, dan zal de schoolleiding automatisch op de hoogte worden gebracht door De Kinderconsument.

"Wij kunnen de school vervolgens helpen om het pesten aan te pakken en bieden specifieke lespakketten en ouderavonden aan", aldus de medewerkers. "Bij zeer ernstige meldingen nemen wij direct contact op met de school en begeleiden we eventuele stappen tegen de pester."

De medewerkers wilden ook nog iets kwijt waarom de dienst anonieme meldingen toelaat: "Sinds december vorig jaar kunnen leerlingen op onze website hun verhaal kwijt over allerlei vormen van pesten. Daaruit kwam naar voren dat slachtoffers graag anoniem willen blijven en dat ze niet zo snel op school hun verhaal doen, waardoor de school weinig zicht heeft op de omvang van het probleem. Vooral over cyberpesten is bij scholen en ouders erg weinig bekend."