Independent Film Channel (IFC) zal deze week op het Sundance Film Festival een plan onthullen waarmee het bedrijf dit jaar 24 films bijna tegelijkertijd in de bioscoop, via de kabel en op DVD wil uitbrengen.

Het idee, genaamd First Take, zal rond maart dit jaar beginnen. IFC zal de films in onafhankelijke bioscopen laten draaien en tegelijkertijd beschikbaar maken via haar nieuwe video-on-demand service. Deze service wordt ondersteund door alle grote kabelmaatschappijen.

"Veel films raken in de vergetelheid. Studio’s verkorten daarom de tijd tussen de bioscooprelease en de DVD release. Wij nemen een stapje verder in dit concept", aldus Jonathan Sehring van IFC.
Het bedrijf heeft reeds zes films aangekondigd die via het concept zullen worden uitgebracht.
Daaronder de film ‘CSA: The Confederate States of America’, waarin een beeld van de huidige Verenigde Staten wordt geschetst, als de Zuidelijken de Amerikaanse burgeroorlog zouden hebben gewonnen.

Het concept waarbij films tegelijkertijd op meerdere media worden uitgebracht is niet onbekend in Hollywood. Het zogenaamde ‘day and date’ concept is de laatste tijd een belangrijk punt van discussie in de filmwereld, omdat de bezoekersaantallen van bioscopen afnemen en telefoons en mediaspelers als de nieuwe dragers van films worden gepositioneerd.

De eerste echte test van dit concept zal komende vrijdag worden gehouden. Mark Cuban en Todd Wagner, twee voormalige internet ondermers, hebben een plan gefinancieerd, waarbij de film ‘Bubble’ zowel in de bioscopen zal gaan draaien als te zien is via het HDNet high-definition netwerk. De DVD van de film is de dinsdag daarop al verkrijgbaar.

Voornamelijk de onafhankelijke film heeft voordelen bij deze nieuwe methode. Veel van deze films bereiken het grote publiek niet en de lage budgetten voor deze films maken het risico voor de uitgever ook lager.
Het initiatief van IFC kan daar nog eens extra aan bijdragen, aangezien het bedrijf de films beschikbaar wil maken via de kabel en niet via het HDNet netwerk, met als gevolg dat meer mensen toegang hebben tot de on-demand films.

Uiteindelijk wil IFC ongeveer tien tot vijftien films per maand gaan uitbrengen, die voor 5,95 dollar per film bekeken kunnen worden. Gebruikers kunnen ook voor een abonnement kiezen, dat 6,95 dollar per maand kost.
Voorlopig wordt het initiatief dus alleen omarmd door onafhankelijke filmmakers en bioscopen, maar de verwachting is dat grote filmmaatschappijen bij gebleken succes het voorbeeld zullen gaan volgen.