Netflix lijkt het klassieke systeem van de volgorde waarin films voor het grote publiek beschikbaar komen te willen veranderen. Naast het produceren van eigen series wil de aanbieder van on-demand video binnenkort namelijk ook zelf films gaan produceren en distribueren.

Netflix wil zich minder afhankelijk maken van de grote Hollywoodstudio’s door simpelweg zelf series te produceren en distribueren. Afgelopen weekend kondigde topman Ted Sarandos aan dat de aanbieder van online video on-demand zelf ook grote films wil produceren, die zowel in de bioscoop als via het Netflix-abonnement thuis op het moment van de première te zien zullen zijn.

Hiermee wil Netflix de volgorde waarin films voor het grote publiek te zien zijn eigenhandig veranderen. Momenteel beleeft een nieuwe film doorgaans de première in de bioscoop, waarna ze verschijnen in de videotheek of speciale filmzender. Pas daarna zijn de films via betaalde on-demand videodiensten zoals Netflix te bekijken.

Ted Sarandos verklaarde: "Het model dat we momenteel gebruiken voor content voor de televisie zouden we best kunnen uitbreiden voor films. Waarom zouden we de première van films niet ook via Netflix kunnen laten plaatsvinden op hetzelfde moment dat deze in de bioscoop verschijnt? Ik heb het niet over kleinschalige films, dat gebeurt al lang. Waarom niet bij grote films? Waarom zouden we niet inspelen op de wens van de consument om films te zien wanneer ze willen?"

Het is nog niet bekend in hoeverre Netflix bezig is met het zelf produceren van dergelijke grote films en of deze ook in de Benelux beschikbaar zullen zijn. In september is de dienst vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland.