3min

Tags in dit artikel

, , ,

Binnenkort komt er – voorlopig nog niet voor het grote publiek – een nieuwe software op de markt die manipulatie van digitale foto’s kan ontdekken.

De Image Science Group van het Amerikaanse Dartmouth College is uitgegroeid tot één van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van software voor het ontdekken van manipulatie in foto’s.

De Image Science Group heeft onder leiding van Hany Farid reeds een software ontwikkeld waar de FBI en nog enkele andere grote mediaorganisaties meer werken. Voor deze software is goede training vereist, en daarom komt een nieuwe software uit, die veel eenvoudiger is, en gebaseerd is op Java. Zo kunnen plaatselijke media en politiediensten ook gebruik van de software maken. Consumenten zullen waarschijnlijk geen gebruik van de nieuwe software kunnen maken, omdat hoe meer dergelijke programma’s worden verspreid, hoe groter de kans is dat vervalsers er hun voordeel gaan uit halen.

De software gaat op zoek naar afwijkingen in het beeld die door het menselijk brein worden genegeerd. Afwijkingen in het licht bij tweedimensionale afbeeldingen is een voorbeeld van wat genegeerd wordt.

Mensen nemen bepaalde ongerijmdheden in licht niet waar. Dit was al bekend bij de schilders uit de vijftiende eeuw, want zij schilderden dramatische lichteffecten, die er erg realistisch uit zien, maar in de werkelijkheid helemaal onmogelijk zijn.

Als je foto’s bewerkt in programma’s zoals Adobe Photoshop, zullen er vaak lege pixels overblijven. Deze lege pixels worden vervolgens opgevuld via algoritmes. De software gaat op zoek naar deze ingevulde pixels.

Frank Kenney, analist van Gartner laat weten dat er meer fotomanipulatie voorkomt dan de meeste mensen denken. Vele foto’s van modellen, of bij reclame wordt veel verfraaid door middel van manipulatie. Achteraf wordt dan soms wel bekend dat een foto gemanipuleerd is, maar op dat moment is het kwaad al geschied, want een beeld dat zich eenmaal genesteld heeft in het geheugen, is moeilijk terug te verwijderen.

Een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift, The Journal of Cell Biology heeft de software gebruikt om beeldmanipulatie te ontdekken.
Zo ontdekten ze dat meer liefst 25 procent van de manuscripten die het tijdschrift accepteerd voor publicatie, een beeld bevatten dat is gemanipuleerd.
In de meeste gevallen gaat het om auteurs die enkel probeerden om hun beeld mooier te maken door bijvoorbeeld de achtergrond weg te gummen. Deze veranderingen hebben verder geen gevolg meer voor de wetenschappelijke relevantie.

Toch blijkt dat één procent van de artikelen die het tijdschrift ontvangt een afbeelding is, die zo is gemanipuleerd dat de wetenschappelijke relevantie ook wordt mee gemanipuleerd. Uiteraard worden dergelijke afbeeldingen niet geplaatst.

Ook het justitie gebruikt regelmatig deze software in gevallen van kinderporno. Zo werd beslist dat enkel foto’s die werkelijk kinderen tonen die minderjarig zijn, illegaal zijn. Afbeeldingen met de computer gemaakt zijn dus niet illegaal.
Dit besluit veroorzaakt dus dat vele verdachten beweren dat de afbeeldingen op hun computer gevonden geen echte afbeeldingen zijn. Met deze nieuwe software is het dus aan het justitie om de bewijzen te vinden voor deze bewering.


Een voorbeeld van een afbeelding van lenin

Wilt u meer voorbeelden zien van digitaal gemanipuleerde beelden uit de media, klik dan hier