1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Wetenschappers hebben een programma ontwikkeld, waarmee teksten van politic op leugens gecontroleerd kunnen worden. De wetenschappers van Queen’s University hebben de software uitgetest tijdens de Canadese verkiezingen.

Het programma in kwestie maakt gebruik van algoritmes en analyseert de gebruikte woorden in de tekst. Zo kan er bekeken worden of de politici eerlijk zijn en of ze de mensen niet misleiden.

De software is gebaseerd op eerdere ideëen van de University of Texas. Deze universiteit testte de software eerder om de e-mail berichten van werknemers van het bedrijf Enron te controleren op leugens en misleiding. Deze tests werden uitgevoerd in de drie jaar voordat het bedrijf ten onder ging.

Volgens de wetenschappers kunnen leugens in teksten bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid gebruikte eerste-persoons voornaamworden (ik, mij, mijn, wij, ons, onze), het gebruik van woorden die een uitzondering inleiden zoals ’tenzij’, ‘nochtans’ en het gebruik van negatieve emoties en actiewoorden.

Verder kijkt de software ook naar ongebruikelijke Engelse woorden en zinnen.
Voorlopig gaan de Canadese Liberalen aan kop met 124 misleidingen, gevolgd door de Democraten met 88 misleidingen en als laatste de Conservatieven met 73 misleidingen.
De wetenschappers melden wel dat de software nog verre van compleet is en dat de resultaten dus met een korreltje zout genomen moeten worden.