2min

Tags in dit artikel

, , ,

De online encyclopedie Wikipedia kan zomaar door iedereen aangepast worden. Er zijn mensen die van deze mogelijkheid gebruik maken om de kwaliteit van de berichten te verbeteren, sommigen halen de kwaliteit echter drastisch omlaag.

Software ontwikkeld op de UC Santa Cruz universiteit moet ervoor zorgen dat men over niet al te lange tijd duidelijk kan zien of de tekst op waarheid gebaseerd is of dat het gelogen is. Eventuele tekst waar de software vraagtekens bij stelt zal in oranje gekleurd worden. Hoe dieper de kleur vervolgens wordt, hoe groter de kans is dat het een leugen is.

Het programma kijkt naar de bewerkgeschiedenis van andere personen. Het zal vergelijken hoe vaak de overige personen de zin niet bewerkt hebben. Hoe vaker het is laten staan door personen, des te meer zal de software denken dat het op waarheid gebaseerd is. Wanneer blijkt dat deze tekst niet vaak aangepast is zal de software dit herkennen wanneer het opeens wel gewijzigd wordt. Vervolgens zal hier een melding van gemaakt worden en zal de tekst een kleur krijgen.

Natuurlijk is dit niet de beste manier om het te controleren, de software kan namelijk nog steeds om de tuin geleid worden. Ondanks dit heeft het op de bijeenkomst van Wikimania in Taiwan afgelopen maand wel enthousiast wat aandacht gekregen. De software wordt op dit moment in een testmode gedraaid en werkt perfect op teksten die al langer op Wikipedia staan. Professor Luca de Alfaro, hoofdontwikkelaar van de software, hoopt dat de software ooit zal verschijnen als werkende functie op de website.