2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Volgens onderzoeksbureau Jon Peddie, is 50 procent van alle computers op deze aarde niet geschikt om Windows Vista Aero Glass te draaien. Aero Glass is de meest uitgebreide grafische interface binnen Vista.

De hoofdreden dat grofweg één miljard PC’s niet geschikt is voor deze interface, is te wijten aan de grafische chip in deze PC’s. De PC’s in kwestie hebben namelijk allemaal een geïntegreerde grafische chip en voor Aero Glass is een minimaal een losse grafische DirectX9-kaart benodigd met 64MB geheugen.

Jon Peddie berekende dat er in het jaar 2005 ongeveer 63 procent van de 203 miljoen verkochte PC’s voorzien was van een geïntegreerde grafische chip. Jon Peddie verwacht dan ook dat de fabrikanten van losse grafische kaarten al druk bezig zijn met het voorbereiden van grote campagnes, waarin gebruikers overgehaald moeten worden om een dergelijke kaart aan te schaffen, omdat ze anders niet volledig gebruik kunnen maken van Windows Vista.

De kans is echter ook aanwezig dat computerfabrikanten als Dell en HP voorlopig PC’s blijven verkopen met geïntegreerde chips en zonder Windows Vista, aangezien het maken van PC’s met een losse grafische kaart meer werk, meer geld en meer ondersteuning vereist.
Jon Peddie denkt dat veel mensen toch een losse grafische kaart gaan kopen, als ze zien wat ze in Vista allemaal mislopen met een geïntegreerde grafische kaart. Het bureau verwacht dan ook een stijging in de verkoop van grafische kaarten die zeker tot eind 2007 zal duren. In de loop 2008 zouden de meeste geïntegreerde grafische chips geschikt gaan worden voor Vista Glass.