In september van dit jaar zullen de eerste apparaten op de markt komen, die gebruik maken van de draadloze variant van de Universal Serial Bus techniek, beter bekend als USB.

Wireless USB belooft een oplossing te zijn voor mensen die gek worden van alle rondslingerende USB kabels, die tegenwoordig gebruikt worden in diverse apparaten, van printers tot muziekspelers.
Door een klein zendertje in de computer en het apparaat in kwestie kan een doorvoersnelheid behaald worden van 480 megabits per seconde, wat overeenkomt met de snelheid van de huidige USB 2.0 standaard.

Volgens Jeff Ravencraft van het USB Implementers Forum, zullen printers, camera’s en externe harde schijven de eerste apparaten zijn die gebruik gaan maken van de draadloze techniek. Om de draadloze techniek tot standaard te maken, moesten de betrokken partijen wel goede afspraken maken. Die afspraken zijn vastgelegd in de Wireless Association Specification.

Door deze specificatie kunnen alleen geautoriseerde apparaten verbinding maken met de computer en is er ook vastgelegd hoe de computer met maximaal 127 draadloze USB apparaten verbonden kan worden.
Het instellen van de draadloze verbinding zal even wennen zijn, temeer ook omdat er twee manieren zijn om de verbinding tot stand te brengen.
Eén van de mogelijkheden is om het apparaat eerst met een kabel te verbinden en vervolgens de computer en het apparaat in te stellen voor draadloos gebruik. Bij de andere mogelijkheid laat het apparaat een code zien die vervolgens ingetoetst moet worden op de PC, alvorens er verbinding gemaakt kan worden.

Voor de draadloze verbinding wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ultrawideband (UWB). In tegenstelling tot de 802.11g Wi-Fi standaard, maakt UWB gebruik van een hele brede golflengte, die loopt van 3,1GHz tot 10,6GHz. Alhoewel de inmiddels bekende Wi-Fi techniek ook al in sommige camera’s en andere apparaten wordt toegepast is de draadloze USB standaard voor veel fabrikanten een uitkomst, omdat het stroomverbruik de helft minder is dan bij Wi-Fi.

De 480mbps snelheid kan behaalt worden als het apparaat zich binnen drie meter van de computer bevindt, daarbuiten neemt de snelheid af tot 110mbps tot een maximale afstand van tien meter.
Volgens Ravencraft kunnen er in de toekomst echter hogere snelheden behaalt worden, tot meer dan één gigabit per seconde.