2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hardwarefabrikant ATI heeft als eerste een videokaart gepresenteerd, die voorzien is van één gigabyte aan geheugen. Ook ondersteunt de kaart als eerste in zijn klasse het Shader Model 3.0. De kaart maakt deel uit van de FireGL serie en is bedoeld voor workstations.

ATI heeft in totaal twee nieuwe modellen uitgebracht in de FireGL serie. De V7350 heeft 1GB aan videogeheugen, terwijl de V7300 het met de helft minder moet doen. Beide kaarten zijn geproduceerd op het 90nm proces.

Beide kaarten zijn voorzien van ATI’s Avivo image enhancement pipeline en bieden ondersteuning aan 40-bit en 64-bit RGB kleuren. Ook is er ondersteuning voor de Radeon 512-bit geheugenbus architectuur. Het geheugen zelf draait op 325MHz (650MHz effectief) en de bandbreedte van het geheugen ligt bij beide kaarten op 41.6GB per seconde.
Verder kunnen beide kaarten bogen op een 16 pixel-shader processor en zijn ze voorzien van acht vertex engines. Daardoor hebben de kaarten een vertex performance van 1,2 miljard vertices per seconde en kunnen er 9,6 miljard pixels per seconde geproduceerd worden.

Beide kaarten komen in een PCI express uitvoering en zijn voorzien van twee dual-link DVI poorten. De video uitgangen zijn geschikt voor HD video en ondersteunen Genlock en Framelock voor applicaties die werken met videobeelden van hoge kwaliteit.
Goedkoop zijn de kaarten niet, maar ze zijn dan ook niet bedoeld voor huis-, tuin- en keukengebruik. De V7350 verwisselt voor 1.999 dollar van eigenaar, de V7300 kost 1.599 dollar.