1 min

Tags in dit artikel

,

De Therac 25, gemaakt om mensenlevens te redden, zorgde door een stomme programmeer fout voor drie doden. Het apparaat leverde een overdosis aan straling, waardoor 3 mensen het leven verloren. De code van de programmeur was nooit gecontroleerd of getest.

De Therac 25 is een medisch apparaat die werkt met Röntgenstralen en elektronenstralen die in kleine hoeveelheden in korte periodes worden toegediend. In de loop der jaren zijn verschillende mensen overleden door een overdosis. Door dit voorval kunnen hier nog 3 mensen bij worden geteld.

Dergelijke projecten die mislukken kosten soms miljoenen euro´s. Dit bedrag kan in enkel seconden verdwijnen door een domme programmeerfout. In dit geval kostte het dus ook mensenlevens. Programmeurs staan steeds voor grotere uitdagingen. Ingewikkeldere machines vereisen een grotere programmeerkennis.

Uit onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan software die programmeerfouten uitsluit. “Dit is de enige industrie waar je producten met bekende fouten kunt aanbieden zonder te worden aangeklaagd” aldus Jack Ganssle tijdens een conferentie.